Известната руска режисьорка Лариса Шепитко живее само 41 години. Краткият

...
Известната руска режисьорка Лариса Шепитко живее само 41 години. Краткият
Коментари Харесай

Ванга предсказва смъртта на руска режисьорка чрез проклятието на вековно дърво

Известната съветска режисьорка Лариса Шепитко живее единствено 41 години. Краткият й живот обаче е изпълнен с мистичност, и то единствено поради предсказване на българската пророчица Ванга.

По природа Шепитко е изключително красива жена, но с всяка изминала година тази нейна красота става все по-ярка. Хората, с които работи, я наричат “Железния вятър” заради изразените остри черти на лицето й, студената й красота. Една година преди трагичната й смърт лицето й буквално се променя - като че ли става по-миловидно и по-женствено. Всички около нея забелязват промяната, но не знаят на какво се дължи. Преди да посвети живота си на режисурата, Лариса прави няколко неуспешни опита да се снима в киното. Но сама разбира, че няма необходимите качества, че става въпрос за робски труд на снимачната площадка, а и тя е свикнала да е лидер във всичко. Затова завършва режисьорския факултет и още в първата година от следването си доказва, че има силен, мъжки характер. Започва да снима първите си филми, които днес познават само истинските ценители на киното. Лариса Шепитко е режисьор на няколко остросюжетни авторски филма, но става известна почти в целия свят с авторския си филм “Возхождение”, който веднага е закупен от 40 държави. В това число и от България, а в София за първата му прожекция пристига и самата Шепитко. На един от кинофестивалите в Берлин тя получава голямата награда “Златната мечка”, а самият Франсис Копола се съветва с нея как точно да завърши картината на поредния си филм.


Лариса Шепитко със съпруга си Срещата с пророчицата предрешава съдбата й Лариса постепенно започва да се увлича от мистика, също както и много от нейните колеги, които е прието да се числят към т.нар. творческа интелигенция. Тя иска да знае бъдещето си и това й любопитство я води в дома на пророчицата от Петрич. Режисьорката не е очарована от срещата си с Ванга, защото прорицателката й предсказва директно ранната смърт. И дори по какъв начин това ще се случи. Лариса дори и за миг не се усъмнява в предсказанието и веднага води в близката църква в Петрич приятелката си, като я кара да даде клетва пред Бога, че ще се погрижи за малкия й син, когато нея няма да я има. Приятелката й, разбира се, гледа с насмешка на цялата тази история, но Ванга се оказва абсолютно права. Връщайки се от Петрич в Москва, Лариса живее като смъртно болен човек, на когото остават броени дни живот. Когато снима филма “Прощание с Матерой”, Шепитко, заради един красив кадър, запалва огромно вековно дърво, без дори да си спомни пророческите думи на Ванга за изгорялото дърво и нейната смърт. Според преданията това се смята за ужасен грях, носещ голяма беда. Въпреки че Шепитко вярва безрезервно на Ванга и в мистиката, запалва дървото заради филма, който снима.

Няколко месеца по-късно съпругът на режисьорката, Елем Климов, нощува сам в дома си, защото Шепитко е на снимки край езерото Селигер. Малко след полунощ Климов сънува страшен сън и ужасът, който преживява, буквално го изхвърля от леглото. Така и не заспива до сутринта. Както по-късно разказва неговият брат Герман, Климов е видял истинския образ на самата смърт. А в ранната утрин няколко от членовете на снимачния екип на филма “Прощание” тръгват да търсят подходящо място за снимките в натура. Лариса няма да пътува с тях и излиза само да изпрати колегите си. Но в последния миг се качва в микробуса и казва, че иска да види снимките сама. Излизайки от селския път на трасето, микробусът се врязва челно в огромен камион. Никой от екипа не остава жив. По-късно Елем Климов споделя с брат си, че Ванга точно така е описала смъртта на Лариса и тя е знаела, че качвайки се в този микробус, няма да се върне в дома си.

Тодорка НИКОЛОВА
/вестник " Над 55 " /
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР