Известната русенска художничка Виолета Радкова откри юбилейната си изложба, наречена

...
Известната русенска художничка Виолета Радкова откри юбилейната си изложба, наречена
Коментари Харесай

Виолета Радкова подреди юбилейна изложба „О, щастливи дни“


Известната русенска художничка Виолета Радкова откри юбилейната си галерия, наречена „ О, щастливи дни “. Дългогодишният сценограф на Русенския трагичен спектакъл е посветила експозицията на брачна половинка си – артиста Иван Самоковлиев, и на своя 70-годишен празник, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Русе.

На откриването на изложбата Виолета Радкова бе удостоена и със златна значка „ Русе “ от кмета Пламен Стоилов. „ Творци като Виолета Радкова въплъщават силата на свободния дух на Русе и са наши посланици на всички места по света “, съобщи той в словото си.

Над 40 живописни платна, множеството от които рисувани през последната година, основават добре познатата атмосфера на топлина и светлина, присъща за творбите на авторката. Сред тематиките има русенски пейзажи, интериори, женски тела. Специално място е отделено на две картини, на които Виолета Радкова е нарисувала брачна половинка си – артиста Иван Самоковлиев. Едното го изобразява като Дон Кихот, а другото като Тимон Атински от едноименната Шекспирова пиеса, която бе направена от Силистренския спектакъл.

Освен картините в експозицията могат да се видят и няколко пана, на които художничката е подредила фотоси с обичани хора.

Виолета Радкова е приключила Художествена академия в София през 1973 година. Участва в художествените изложения в страната, а независими изложения е правила в Русе, София, Пловдив, Балчик, Рига, Инсбрук, Щутгарт, Виена, Хановер, Анкара, Париж, както и Пътуваща галерия в Баден-Вюртемберг. Нейни картини са благосъстоятелност на частни сбирки в Съединени американски щати, Канада, Германия, Австрия, Турция, Япония, Холандия, Италия, Франция и други, както и на СГХГ, РГХГ и държавни галерии в България. Има многочислени награди, измежду които и премия „ Икар “ през 2001 година Автор е на сценографията на десетки постановки, измежду които „ Комедия на суетата “ от Канети, „ Картината “ от Йонеско, „ Амадеус “ от Шафър и други /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР