Известната журналистка и политик от близкото минало Клара Маринова си

...
Известната журналистка и политик от близкото минало Клара Маринова си
Коментари Харесай

Клара Маринова продавала в магазин за дрехи, за да оцелее

Известната журналистка и политик от близкото минало Клара Маринова си отиде ненадейно на 71 години. Като причина са гибелта ѝ се показва белодробна емболия, в резултат на претърпяна интервенция. Преди година и половина Маринова сменя колянна става, търпи интервенции и по гръбнака. След интервенцията на коляното обаче журналистката е получила зараза, от която по този начин и не съумява да се възвърне, написа вестник Ретро.

Клара Вълова Маринова е родена на 20 април 1949 година в село Ресилово, Дупнишко. Завършва ВМЕИ-София, компетентност „ Радиоелектроника “. Маринова беше ефирен публицист международник с съвсем 20 години стаж в Българска национална телевизия. Била е член на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия и на Изпълнителното бюро на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия, представител на Висшия съвет на Българска социалистическа партия, началник на Пресцентъра на Българска социалистическа партия, народен представител от Българска социалистическа партия в 7-ото Велико народно събрание, 36-ото и 37-ото Народно заседание, зам.-председател и ръководител на Комисията по радиото, малкия екран и Българска телеграфна агенция в 37-ото Народно събрание, секретар на ПГДЛ и началник на пресцентъра на ПГДЛ в 37-ото Народно събрание.

След напускането на политиката работи в разнообразни медии: телевизия „ България он еър “, радио К2, „ Фактор ТВ “. Журналистката бе отпред на пресцентъра на Българска социалистическа партия по време на най-тежките времена в страната – през бунтовната 1997-а.

Мнозина я запомниха като дамата, която пееше „ Къде си вярна ти, обич национална “ в окупирания и замерян с павета парламент по време на огромните митинги. Последните месеци Клара Маринова съвсем не излизала от вкъщи си, защото се чувствала отпаднала и без сили. Тя дори се съветвала с шефа на COVID-19 отделението в „ Пирогов “ на 21 февруари.

„ Наскоро ми се наложи да се съветвам с доцент доктор Петър Атанасов, началник на Ковид отделението в болница „ Пирогов “. Той е ослепителен доктор, страховит експерт и най-важното – прелестен човек. Не ми стигат думите за моето удивление. Няма да не помни и съпричастността на неговата брачна половинка Ира Атанасова, благодаря от сърце! “, написа единствено няколко дни преди да си отиде Клара Маринова. Радио К2, където Клара Маринова работеше от 2008 година безусловно до последния си мирис, е подготвяло план, с който журналистката ще може да има аудио- и видеовръзка, с цел да прави изявленията с политици.

Това описа Илиана Беновска, притежател и шеф на медията. Проектът на радиото е бил необходим за Клара Маринова, защото тя е била в развой на дълго възобновяване след няколко интервенции на стави и коляно. Именно тези интервенции са повода предаването ѝ в тв „ България он еър “ да спре преди близо половин година.

Маринова обаче продължи да работи за радио К2, където прочее е поканена от Беновска през 2008 година, откакто на никое място другаде не можеше да работи като публицист. Това се случва след края на мандата ѝ като народен представител от Българска социалистическа партия.

За да оцелее, беше принудена да се върне в родното си село Ресилово, където беше отворила магазинче за облекла. Дори и тогава обаче се опитваше да прави работата си като публицист и помагаше на локалната кабелна телевизия. От години обаче не живеела в Ресилово. Местните не са я виждали от дълго време. Там тя имала къща с двор в края на селото. Съпругът на Маринова от дълго време е мъртвец.

От него тя има огромен наследник Иво, който е сполучлив предприемач в България, само че развива компанията си и по света, по тази причина вестта за кончината на майка му го сварва в Минск, Беларус. Клара се гордееше и с внучка Никол.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР