Известната изследователка на стари родове Катерина Чобанова ще покаже изложба,

...
Известната изследователка на стари родове Катерина Чобанова ще покаже изложба,
Коментари Харесай

Изложба показва големите родове на Съединението

Известната изследователка на остарели родове Катерина Чобанова ще покаже галерия, отдадена 50-годишнината на град Съединение. Тя ще бъде открита на 19 август във фоайето на НБ „ Иван Вазов ”. В нея ще бъдат показани пана с родословни дървета на известни родове участници в Съединението и Априлското въстание. Точно преди 50 години село Голямо Конаре се трансформира в град Съединение - факт, който локалните ревностно тачат.

Катерина Чобанова е измежду най-известните откриватели на старите родове. 83-годишната пловдивчанка е изготвила родословни дървета на донора Кудоглу и на тогавашния кмет Божидар Здравков. След това издава и книга за двамата родолюбци. Събрала е снимки на всички 60 градоначалници под тепетата.

По специалност е икономист. Работила е 15 години в системата на „ Хидрострой ”. Интересът й към старите семейства се родил през 1985 година, когато се снимала във кино лентата „ Да живей Съединението ”. Дядото на брачна половинка й Велко - Никола Чобанов, е бил куриерът на Съединението. Данаил Николаев го назначил да бъде свръзката на Чардафон с щаба в Пловдив.

Г-жа Чобанова е направила архиви на 8 рода. Има издадени и родословни книги за хората от тези фамилии. Създава 9 родословни дървета, които демонстрират в графичен тип връзките сред членовете на семейството.

Тя знае всички известни и не чак толкоз известни кметове на града. Вторият градоначалник след Освобождението е гъркът Сотир Антониади. След време и имало даже турчин. Казвал се е Хафуз Ахмед Ефенди. Той бил на длъжността сред 13 януари и 8 май 1884 година. Бил най-злополучният градоначалник - с никого не общувал, тъй като не знаел български език, споделя Катерина Чобанова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР