Известната и откровена ирландска певица Sinead O’Connor почина на 56

...
Ирландската певица и автор на песни Sinead O’Connor, известна с
Коментари Харесай

Ирландската певица и автор на песни Sinead O’Connor, известна с глобалния си хит от 1990 г. Nothing Compares 2 U, почина на 56 години.

„С голяма тъга съобщаваме за кончината на нашата любима Шинейд. Семейството и приятелите й са съсипани и поискаха уединение в този много труден момент“, цитира ирландската национална телевизия RTE изявление на семейството на певицата в сряда.

Тя се срина на световната музикална сцена в началото на 90-те с хипнотизиращата си версия на песента, първоначално написана от поп иконата Принс, с лице директно към камерата за музикалния видеоклип, който впоследствие беше гледан почти 400 милиона пъти в YouTube.

„Нейната музика беше обичана по целия свят и нейният талант беше несравним и несравним“, публикува ирландският премиер Лео Варадкар в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter, споделяйки съболезнованията си с „всички, които обичаха нейната музика“.

О’Конър промени образа на жените в музиката в началото на 90-те години.

Нейната обръсната глава, болезненото изражение и безформеният й гардероб бяха възприемани от много млади жени като пряко предизвикателство към отдавна преобладаващите представи на популярната култура за женственост и сексуалност.

Надарената певица беше известна с това, че говори за борбите си с проблеми с психичното здраве, особено след като й беше диагностицирано биполярно разстройство. Нейният син тийнейджър Шейн почина от самоубийство през 2022 г.

Позиция срещу католическата църква

О’Конър също беше вокална за политическата си позиция срещу католическата църква. В някои среди тя ще бъде запомнена с това, че скъса снимка на папа Йоан Павел II по време на телевизионно участие в „Saturday Night Live“ през октомври 1992 г.

В продължение на много години тя призоваваше за пълно разследване на степента на ролята на църквата в прикриването на малтретиране на деца от духовенството.

През 2010 г., когато папа Бенедикт XVI се извини на Ирландия, за да изкупи десетилетия злоупотреби, О’Конър осъди извинението, че не е стигнало достатъчно далеч, и призова католиците да бойкотират литургията, докато не бъде направено пълно разследване на ролята на Ватикана, която до 2018 г. направи международните заглавия.

„Хората предположиха, че не вярвам в Бог. Това изобщо не е така. Аз съм католичка по рождение и култура и бих била първа на вратата на църквата, ако Ватиканът предложи искрено помирение“, написа тя във Washington Post през 2010 г.

О’Конър прие исляма през 2018 г. и промени името си на Шухада Садакат, но продължи да се изявява под името Шинейд О’Конър.

„Прочетох втора глава от Корана и разбрах, че съм си у дома и че цял живот съм бил мюсюлманин. Има начин на мислене“, каза тя в интервю за Late Late Show на RTE през септември 2019 г.

„Можеш да си мюсюлманин, без всъщност да си мюсюлманин, тъй като това е слушалка [нагласа].“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР