Известната азиатска река Янцзъ преживява трагични екологични събития. Наскоро китайското

...
Известната азиатска река Янцзъ преживява трагични екологични събития. Наскоро китайското
Коментари Харесай

Измря окончателно една от най-големите сладководни риби. Кой е следващият?

Известната азиатска река Янцзъ претърпява трагични екологични събития. Наскоро китайското държавно управление разгласи възбрана за лов на риба в този водоизточник за период от 10 години, само че за доста поданици по поречието на Яндзъ това към този момент е закъсняла мярка.

Прекомерният лов на риба и корабоплаването, замърсяването и язовирите доведоха до изгубването на редица редки типове. В Яндзъ към този момент изчезна Китайският гребен, прочут също като китайска риба меч ( Psephurus gladius ), евентуално една от най-големите сладководни риби в света. Според редица отчети тези същества доближават 3-4 метра дължина, а тежестта им е до 250 кг. Най-големият от познатите екземпляри е стигал до 7 метра.

Китайският гребен бе срещан в Яндзъ. Те нямат еквивалент и месото им се смяташе за деликатес. Когато броят на рибите стартира бързо да понижава заради лов на риба и неподходящи условия на околната среда, тези животни даже получиха прякора "речни панди ". Така пресата се опита да подчертае значимостта и рядкостта на типа. За страдание, това не съумя да ги избави. Китайският гребен към този момент е липсващ тип.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР