Известили сме и ЕК, че има вариант за започване на

...
Известили сме и ЕК, че има вариант за започване на
Коментари Харесай

Валентин Николов: Известили сме ЕК през 2011 г., че има вариант за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Известили сме и Европейска комисия, че има вид за започване на седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Това стана още през 2011 година, когато концепцията да се осъществя подобен план бе призната.
Това съобщи ръководителя на енергийната комисия и някогашен изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов в предаването " Лице в лице " по бТВ. Той разяснява претекстовете да се стартира изследване за създаване на 7-ми блок на атомната централа.

" 30 години в енергетиката съвсем нищо не се е направило, това е доста. Ако в този момент не създадем нищо, няма да имаме нищо, а остарели мощности ще бъдат изведени. Сега е в действителност значимо да стартираме плановете. ", сподели Николов.

" През 2011 година се роди концепцията за седми реактор, тъй като тогава се разклати опцията да се продължи АЕЦ „ Белене “ заради избора на стратегически вложител – търсехме метод по какъв начин да се случи планът и вероятно готовото съоръжение да бъде заложено като продължаването му. През 2012 година, когато се реши да бъде преустановен плана „ Белене “, Народно събрание реши да се стартира работа по тази концепция. Създаде се ново сдружение „ АЕЦ „ Козлодуй “- нови мощности “.

По думите му това се е случило още при държавното управление Борисов 1.

" Роди се концепцията АЕЦ „ Козлодуй “ да финансира подобен план – със седми блок с готовото съоръжение, уточни той и напомни, че дъщерната компания „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ избира „ Уестинг хаус “ за предпроектно изследване, което би трябвало да включва дали е допустимо оборудването от АЕЦ „ Белене “ да бъде поставено в АЕЦ „ Козлодуй “ като седми блок. По думите му е направено е геодезическото изследване, Оценка на въздействието върху околната среда също е реалност.

Принципно по времето на господин Стойнев и Орешарски бе подписан контракт с съответния производител на съоръжение. Когато пристигна държавното управление Борисов 2 ние не подписахме решението тъй като взехме решение, че с това акционерно сдружение нещата се оскъпяват а и тъй като към момента не беше дефинитивно излязъл Оценка на въздействието върху околната среда. Тази сага приключи през 2018 година

„ Всички документи до заповед за избор на площадка към този момент са ок, известили сме всички страни в 100 километровата зона, всички са дали единодушие “, уточни още ръководителят на парламентарната комисия по енергетика. ", разгласи Николов.

„ Известили сме и Европейската комисия, че има вид за започване на АЕЦ „ Козлодуй “ – минали сме всичко, което би трябвало и то мога да кажа, за доста малко пари – към 2 млн. евро “, заяви Николов и добави, че сегашната фаза действително видяно е стартирана през днешния ден.

На въпрос по кое време е известена Европейска комисия, Николов отговори, че още през 2011 година.

Относно дали не обслужваме ползи на Съединени американски щати Николов разяснява, че администрацията на Съединени американски щати няма толкоз общо с ползите на съответна компания. По думите му „ Дженерал електрикт “ е в възможен консорциум с „ Росатом “ и с това няма проблем с това.

По думите му след 30 години 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ излизат от употреба, до 2025 година можем да си позволим държавна помощ на всичките 4000 мегавата потенциал на въглищните централи, само че в един миг ще имаме 6000 мегавата изчезнали мощности и би трябвало да стартираме да мислим от в този момент с какво ще ги заместим.

7 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ може да бъде осъществен с наши средства. Проекта за АЕЦ „ Белене “ е безценен и за жалост по-трудно ще можем да го осъществяваме, макар, че силата от него ще бъде по-евтина.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР