Известен УНГ специалист от болници Acibadem дава ценни съвети за

...
Известен УНГ специалист от болници Acibadem дава ценни съвети за
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за рака на главата и шията?


Известен УНГ експерт от лечебни заведения Acibadem дава скъпи препоръки за предотвратяване, ранни признаци и още

36-годишна жена от Амасия, малко градче в Централна Анатолия, изненадващо открива парченце подозрителна тъкан под езика си, в зона, която лекарите назовават „ под на устната празнина “. Тя е научен член на Факултета за сестрински грижи в Амасия, преподава на млади студенти и медицинските ѝ знания я подтикват неотложно да се съветва със експерт. Преминава през лека хирургична интервенция и лекарите считат, че става въпрос за доброкачествена лезия. За страдание, истината се оказва друга. Според отчета на патолога, това е рак на слюнчените жлези, произхождащ или от подезичната, или от дребните слюнчени жлези. В оня миг дамата е бременна: нейното дълго чакано първо бебе е в шеста седмица от бременността.

Проф. доктор Четин Вурал, прочут експерт Уши-нос-гърло (УНГ) от лечебни заведения ACIBADEM в Турция, твърди че това е един от случаите, които в никакъв случай няма да не помни. След слагането на диагнозата, 36-годишната жена посещава няколко уважавани хирурзи в региона на главата и шията в Истанбул. Всички ѝ оферират нападателна интервенция и предлагат преустановяване на бременността. Като последна опция, тя се обръща към проф. Четин Вурал, прочут със своята експертиза при рак на главата и шията, с повече от 30 години опит и хиляди сполучливо лекувани пациенти.

Терминът „ рак на главата и шията “ обгръща няколко разнообразни типа злокачествени тумори, които се развиват в гърлото, ларинкса, носната празнина, синусите и устата. Със приблизително 650 000 новозаболели по света годишно, това не са измежду най-често срещаните типове рак, само че засягат базови витални функционалности като хранене, диалект и слух. Случаите на рак на ларинкса, щитовидната жлеза, езика и слюнчените жлези се усилват с всяка минала година, споделя проф. Четин Вурал. Това, което пациентите би трябвало да знаят, е че прогнозите за сполучливо лекуване са положителни в медицински центрове с задоволително опит, които могат да предложат модерни благоприятни условия за диагностика и лекуване, с мултидисциплинарен метод. Информираността на пациентите и способността им да разпознаят ранните признаци също са от основно значение за изхода от лекуването.

4 съществени рискови фактора за рак на главата и шията

Малко хора знаят, че всеки от нас има 6 съществени слюнчени жлези, ситуирани в региона на главата: два в съседство с ушите, две подчелюстни и две под езика. Освен това, имаме и по няколкостотин дребни слюнчени жлези. Всички те могат да създават тумори, било то доброкачествени или злокачествени, показва проф. Вурал. Други типове рак произлизат от мукозата – вътрешния лигавичен пласт на повърхностите в тялото ни: рак на устните, рак на езика, рак на гърлото, рак на фаринкса, рак на ларинкса, на синусите и носа. В предната част на шията е ситуирана щитовидната жлеза, която също може да създава тумори, всичко това са типове рак на главата и шията.

Също като при другите типове тумори, ракът на главата и шията стартира с необикновен напредък на кафези. Причината това да се случи в избран миг не е ясна, само че съгласно проф. Вурал има някои предпоставки, които е добре да се заобикалят. Първата е тютюнопушенето, а втората – потреблението на алкохол, изключително тежката приложимост на алкохол. „ Ако даден пациент използва по едно и също време тютюн и алкохол, тогава рискът при него е доста по-висок спрямо нормалния “, предизвестява специалистът. Третият рисков фактор е излагането на радиация, изключително при рака на щитовидната жлеза. През последните 10-15 години вирус, наименуван човешки папиломен вирус (HPV) предизвиква доста случаи на рак на орофаринкса, изключително рак на сливиците и рак в основата на езика. Проф. Четин Вурал изяснява: „ Този вирус се предава при сексуален акт и може да аргументи рак на орофаринкса. Причинява също рак на маточната шийка при дамите и на пениса при мъжете. Особено в западните страни все по-често се среща рак на орофаринкса, обвързван с HPV “.

При първите признаци, вярно е да се обърнете към УНГ експерт

Ранните признаци на тумори на главата и шията зависят от местоположението. Тумор на гласните струни или ларинкса може да аргументи дисфония (дрезгав глас). При рак на езика, пациентът може да открие раничка, която не зараства в продължение на три или повече седмици. Пациент с рак на щитовидната жлеза може да напипа бучка на врата си. Тумор на слюнчените жлези би могъл да аргументи бучка или друга маса на лицето, зад или тъкмо под ухото, която нараства с месеци. В по-напреднал стадий туморът може да аргументи болежка: в езика, в посока към ухото или при преглъщане. Това може да е знак за израстък в региона на фаринкса и гърлото.



Ако усетите нещо извънредно в региона на главата и шията, би трябвало да се обърнете към експерт уши, нос и гърло, предлага проф. доктор Вурал. „ Това е точният адрес: не ортодонт, не общопрактикуващ доктор, не експерт вътрешна медицина и не общ хирург. УНГ експертът е верният адрес “, отбелязва специалистът. Това би трябвало да стане допустимо най-скоро, защото злокачествените тумори прогресират бързо. „ Доброкачествените тумори се развиват постепенно, с години, само че ракът прогресира за седмици или месеци. Затова, в случай че даден пациент забележи сходни признаци и изключително в случай че е пушач и използва повече алкохол, би трябвало неотложно да се обърне към доктор “, показва експертът.

Първата стъпка в процеса на диагностициране е подробният УНГ обзор. Ако е належащо, могат да се употребяват оптични устройства, наречени ендоскопи, с цел да се огледат вътрешните повърхности: гърлото, ларинкса и носоглътката. Могат да се приложат и средства за образна диагностика, като ултразвук, компютърна томография или ЯМР сканиране в региона на главата и шията. Проф. Четин Вурал показва: „ Ако признаците и резултатите от прегледите допускат съществуване на израстък, нормално вършим биопсия на лезията. Вземаме дребна част от тъканта и я изпращаме на патолога. Патологът слага окончателната диагноза. Тогава могат да се възнамеряват и стъпките от лекуването “.

Пълно унищожаване на рака и опазване качеството на живот

Всеки обиден от рак на главата и шията би трябвало да знае, че напредъкът в хирургичните техники, технологиите и лекарствените лечения обезпечава доста по-добри благоприятни условия през днешния ден, спрямо 20 или даже 5 години обратно. Минимално инвазивни хирургични практики, прилагани от опитни медицински екипи, оказват помощ за унищожаване на тумора, като в същото време се резервират формите и функционалностите в засегнатите зони. „ В региона на главата и шията, най-ефективното лекуване е хирургична интервенция. При множеството тумори, изключително в случай че са доброкачествени или в ранен етап, интервенцията е главното и само лекуване. Премахваме лезията до здрава тъкан, без всевъзможен излишък, и с това лекуването завършва “, твърди проф. Вурал.

В по-напреднал етап може да се наложи по-агресивна интервенция и в тези случаи постоянно се стига до намесата на пластични хирурзи за възобновяване на изгубени форми и функционалности. „ Понякога би трябвало да пожертваме някои значими, съществени структури, с цел да спасим живота на пациента “, споделя проф. Четин Вурал и изяснява, че опитните пластични хирурзи могат да трансферират тъкани от една част на тялото върху друга, дружно с кожата, мускулите и кръвоносните съдове. Могат да вземем за пример да пренесат тъкани от бедрото или предмишницата и да я пришият с микрохирургични техники, с цел да възстановят изчезнала част от езика или челюстта. Професор Вурал признава, че такава интервенция може да продължи 10-12 часа или повече, и би трябвало да се прави единствено в сложни медицински центрове, какъвто е. В наши дни, усъвършенствани технологии подкрепят опитните хирурзи с хай-тек принадлежности, в това число електрически скалпели, които запечатват съдовете, и устройства за невромониторинг, които предотвратяват увреждането на нерви. Дори анестезията е доста по-надеждна спрямо преди 20 години, тъй че интервенциите са надалеч по-безопасни, твърди специалистът.

В по-напреднал етап могат да се приложат някои спомагателни типове лекуване: лъчетерапия или химиотерапия, или таргетна терапия, или имунна терапия. Медицинските развития са налице и в тези области, изяснява проф. Вурал: „ Прогрес има и в областта на радиационната терапия, и нашите сътрудници ги употребяват. Лекарствените лечения също напредват – към този момент има прицелна терапия, имунотерапия, това са нови лечебни модалности. Нашите сътрудници в здравната онкология ги ползват доста сполучливо, и това ни оказва помощ при пациенти в напреднал етап “.

В един тим против рака на главата и шията

36-годишната жена от Амасия, диагностицирана с рак на слюнчените жлези в шестата седмица от бременността си, наподобява е била наясно с преимуществата, които може да й обезпечи един добър медицински център. За лекуването на рак се знае, че връзката „ количество-качество “ е от основно значение за резултатите – опитните медицински екипи могат да обезпечат по-високи равнища на умения и експертиза. „ В Acibadem разполагаме с последните технологии и имаме умел екип - имам поради както хирурзите, по този начин и анестезиолозите, лекарите в интензивни грижи… Ние можем да обгрижим пациента изцяло: консултираме се с нашия медицински онколог, радиотерапевт, радиолог, с цел да изготвим най-подходящия лековит проект за всеки съответен пациент. Всеки човек е друг от останалите и всеки случай е неповторим, тъй че лекуването би трябвало да се възнамерява доста деликатно “, изяснява проф. Вурал.

Пациентката и нейното семейство се нуждаеха от опция за лекуване, която да разреши по едно и също време унищожаване на тумора и опазване на бебето. „ Казах им, че мога да отстрани тумора без да прекъсваме бременността и без нападателна, брутална интервенция “, споделя проф. Вурал. „ Премахнахме туморната тъкан от устата й и я изпратихме на патолога по време на интервенцията. Той я изследва и сподели: да, свършили сте си работата, премахнали сте целия израстък. След това затворихме оперативната зона без някакви съществени деформации и през днешния ден, две години и половина по-късно, фамилията има двегодишен наследник. Пациентката е щастлива майка, без диря от рак. Поне един път годишно ми се обажда да каже по какъв начин са, какъв брой са щастливи дружно. Това е случай, който в никакъв случай няма да не помни “.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)





 

*публикация

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР