Известен руски учен, болен от рак в последен стадий, почина

...
Известен руски учен, болен от рак в последен стадий, почина
Коментари Харесай

Болен руски учен умира, обвинен в шпионаж

Известен съветски академик, болен от рак в финален етап, умря два дни, откакто бе изваден от болничното си легло по обвиняване в шпионаж, заяви фамилията му в неделя. 54-годишният Дмитрий Колкер е умрял в събота в московска болница. Той е бил изместен в болничното заведение от затвор в столицата, се споделя в известие на управляващите, оповестено от сина му Максим Колкер в обществената мрежа " ВКонтакте ". Два дни по-рано съдът в сибирския град Новосибирск заяви, че Колкер е бил задържан и арестуван под стража за два месеца.

Съдът заяви, че той е упрекнат в " държавна измяна " и " шпионаж " в интерес на " непозната страна " - закононарушение, което се санкционира с 20 години затвор. Семейството му твърди, че той е бил задържан от сътрудници на Службата за сигурност (ССБ) в клиника в Новосибирск, където се е лекувал от рак в финален етап, след което е бил трансфериран в Москва, макар здравословното му положение.

" ССБ убиха татко ми, знаеха в какво положение е, само че го изкараха от болничното заведение ", написа Максим Колкер във " ВКонтакте " в неделя. " Благодаря ти, моя страна!!! Семейството му даже не получи позволение да се сбогува с него ", добави той. Специалист в региона на лазерите, Колкер ръководеше лаборатория по " квантови и оптични технологии ", съгласно уеб страницата на Новосибирския държавен университет. Според сина му той е бил обвинен в шпионаж, откакто е взел участие в интернационална конференция в Китай.

По думите му по време на тази конференция той непрекъснато е бил придружаван от сътрудник на ССБ, с цел да се подсигурява, че няма да издаде никаква поверителна информация. В Русия учени постоянно са упреквани и осъждани за шпионаж./БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР