Известен чеченски блогър е оцелял при опит за покушение в

...
Известен чеченски блогър е оцелял при опит за покушение в
Коментари Харесай

Чеченски блогър, критик на Кадиров, оцеля при опит за покушение в Полша

Известен чеченски блогър е оживял при опит за нападение в Полша , като това е последната от поредност офанзиви против дисиденти, живеещи в заточение в Европа, оповестява " Гардиън ".

Тумсо Абдурахманов разгласява видео, показващо го разтеглен и дишащ тежко, застанал над окървавеното тяло на различен мъж. " Кой те изпрати? Откъде пристигна? ", пита Абдурахманов, преди да покаже чук, който той споделя, че е употребен от мъжа при опита за ликвидиране .
 Руската ФСБ с съществена роля за убийството на грузинеца в Берлин
Руската ФСБ с съществена роля за убийството на грузинеца в Берлин

Предполагаемият палач е арестуван от немските управляващи. Той е пътувал с съветски паспорт

Раненият мъж, легнал на земята, чийто глас е приглушен, дава отговор, че е пристигнал " от Москва " и споделя: " Те разполагат с майка ми . " Засега няма коментар от полските управляващи.

Чеченската правозащитна организация Vayfond, чието седалище е в Швеция, дефинира нападението като опит за ликвидиране .

Братът на Абдурахманов - Мохамед, сподели пред уеб страницата " Кавказки Узел ", че Абдурахманов е бил признат в болница под полицейска защита с не толкоз съществени пострадвания след офанзивата в Полша. Нападателят също е бил приет в болница.

Абдурахманов е един от най-видните и известни критици на Рамзан Кадиров , ръководителя на Чечня, която е република в състава на Руската федерация. Той напуща Чечня през 2015 година след закани от чеченско публично лице, обвързвано с Кадиров .
 Убиецът на грузинеца Хангошвили в Берлин е имал най-малко един съизвършител
Убиецът на грузинеца Хангошвили в Берлин е имал най-малко един съизвършител

Пристигнал директно преди убийството…

След като му е било отказано леговище в Грузия, Абдурахманов се реалокира в Полша, където е живял на неразкрито място, до момента в който се е опитвал да кандидатства за леговище. Молбата е била отхвърлена от вътрешното министерство на Полша през 2018 година

Международната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " разкритикува това решение, като настоя, че Абдурахманов ще бъде подложен " пред доста действителен риск от изтезания ", в случай че бъде депортиран назад в Русия.

Атаката против Абдурахманов идва след поредност от убийства на други известни съперници на чеченското държавно управление в Европа.
 Известен чеченски блогър брутално погубен във Франция
Известен чеченски блогър брутално погубен във Франция

Той е бил неприкрит критик на Кадиров

На 23 август 2019 година Зелимхан Хангошвили, грузински жител от чеченски генезис, беше убит в центъра на Берлин. Хангошвили се е сражавал във втората чеченска война против съветските сили при започване на 2000-те.

Разследване на английската проверяваща група Bellingcat, немското списание Der Spiegel и съветския проверяващ уебсайт The Insider разпознава обвинения причинител като Вадим Кръсников, член на елитния съветски отряд за специфични интервенции " Вимпел ". Разследването заключи, че убийството на Хангошвили " е било планувано и проведено от съветската специфична работа ФСБ ".

Москва отхвърли всички обвинявания за присъединяване в покушенията.

Кадиров управлява Чечня, откогато татко му Ахмат беше погубен при бомбен атентат в Грозни през 2004 година Кремъл го хвали, че е донесъл непоклатимост в региона след ислямисткия протест, последвал двете постсъветски войни. Ала правозащитни организации настояват, че това е станало за сметка на ужасяващи злоупотреби, в това число убийства и отвличания.
 Чеченец простреля грузински командос в Берлин
Чеченец простреля грузински командос в Берлин

Той го е нападнал в тил, след което е избягал с велосипед
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР