Известен блогър и правозащитник в Китай е бил осъден днес

...
Известен блогър и правозащитник в Китай е бил осъден днес
Коментари Харесай

Китайски активист е осъден на 8 години затвор за подривна дейност срещу властта

Известен блогър и правозащитник в Китай е бил наказан през днешния ден на 8 години затвор от съда в град Тиендзин за подривна активност против властта, оповестява организация " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Това е най-тежката издавана присъда след началото на държавната акция против деятели и гражданското общество преди повече от две години, показва организацията.

Адвокатът на блогъра У Ган, прочут в интернет с прозвището си " Super Vulgar Butcher " (супер пошъл касапин), разгласи, че следва да апелира присъдата.

В претекстовете на съда се показва, че деятелят постоянно подлагал на критика политическата система на Китай онлайн и създавал вълнения посредством акциите и пърформансите си отвън интернет. Също по този начин разпространявал обиди и погрешна информация. Съдът дефинира дейностите му като " поредност от престъпни прояви за подриване на държавната власт и социалистическата система, застрашавайки националната сигурност и стабилността на обществото ".

Строгата присъда провокира рецензии от немското посолство в Пекин и " Амнести интернешънъл ". В позиция на посолството на Германия в Китай се показва " отчаяние " от тежкото наказване, а предствители на правозащитната организация в Китай назовават присъдата " цинична политическа сметка ", тъй като е издадена тъкмо по Коледа, когато евентуално от държавното управление са се надявали, че казусът няма да притегли огромно дипломатическо и медийно внимание.

У Ган беше арестуван през месец май 2015 година с обвинявания за подривна активност. Допреди това той написа интензивно в блога си за случаите на злоупотреби с власт, подлага на критика формалните държавни позиции и провежда протестни цивилен акции. Арестуван е откакто подлага на подозрение формалната версия на управляващите за случай, случил се в провинция Хъйлундзян по-рано същия месец, при който служител на реда прострелял жител, събиращ подписка на жп гара.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР