Извършването на престъпление не трябва да се обяснява с ниското

...
Извършването на престъпление не трябва да се обяснява с ниското
Коментари Харесай

Има нещо много гнило в МВР

„ Извършването на закононарушение не би трябвало да се изяснява с ниското възнаграждение. Този човек просто е сбъркал специалността си. Това е леке за нас. Заради неприятните условия напущат опитни сътрудници. Това е и повода за сходни случаи. Наемат се съмнителни и непроверени лица ”. Поводът за горчивите думи на зам.-председателя на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Илия Кузманов е следващото разобличаване на Министерство на вътрешните работи за нарушител в редовете на униформените. И то не кой да е, а полицай от " Охранителна полиция " в едно от централните столични районни полицейски управления - Четвърто, и то не защо да е, а за разпространяване на опиати. 

Полицаят е арестуван след договорка, при която е продал 50 таблетки дрога за 500 лева Оставил е опиатите покрай автомобила, в който е бил. Купувачът ги взел, а по-късно се върнал в колата на полицейския чиновник. Разследващите имали доказателства за още две сделки, само че към момента нямало информация откъде служителят на реда се е снабдявал с опиатите и дали ги е продавал единствено в жк " Лагера " или и на други места в София. И това е, макар че полицаят бил цели 3 месеца под цялостен надзор и са употребявани специфични разследващи средства. Иначе при обиск в дома му са открити още 200 таблетки, както и бележник, в който е записвал информация за покупко-продажбите, лицата и сумите, които е получавал при продажбите. Намерени били и парите, които е получил при предходна продажба. Разпространявал е най-вече амфетамин и екстази, които криел в абсорбатор в дома си, напоително описаха от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. После стана ясно, че 26-годишният мъж бил назначен в системата на Министерство на вътрешните работи през 2016 година, а през 2017 година е почнал работа в столичното 4-то ръководство. " До момента не е имал санкции или прегрешения, нито пък забележими отклонения от естествената си полицейска активност. С държанието си не е показал по-висок стандарт на живот ", изясни още зам. основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

 

Някъде тук се появи и персонално вътрешният министър,

 

който бойко разгласи:  " Имаме неотстъпчивост към такива случаи ".  " Това са млади чиновници на по 2-3 години работа. Наблюдаваме като наклонност - постъпилите на работа в първите 5 години има опция да се поддадат на външен напън и да тръгнат по неприятен път ", съобщи още Маринов.

Някъде тук обаче оправданията на вътрешния министър катастрофират челно във обстоятелствата. Защото единствено преди 4-5 месеца, на 23 януари 2019 година, бе извършена акция в същото 4-то РПУ и там бяха задържани не един, а петима служители на реда. И те въобще не бяха " чиновници на по 2-3 години ". Тогава Министерство на вътрешните работи се похвали, че измежду арестуваните са шефът на бранш " Икономическа полиция ", както и още няколко основни чиновници. Те даже сами ги назоваха

 

проведената незаконна полицейска група,

 

която изнудвала търговци за такса " успокоение "  в столичния квартал " Лозенец ", за който дава отговор Четвърто РПУ. В един миг обаче желаните суми станали прекомерно огромни и жертвите на рекета подали сигнал. " Таксите "  били разнообразни съгласно бизнеса на търговците. „ Накратко активността се показва в това, което вие наричате обезпечаване на такса „ успокоение ”. Аз бих споделил, макар че това не е акуратен юридически термин, по-скоро прилепяне, изнудване на дребни притежатели на разнообразни заведения от региона на 4-то районно управление (на МВР) за заплащане на месечна такса. В резултат на това, че очевидно тези такси са непостижими за тях, се случи това, което виждате ”, разяснява тогава Гешев. Според него акцията щяла да дисциплинира останалите чиновници от правоохранителните служби за много дълго време.

Дали в този момент същият този прокурор може да каже с ръка на сърцето, че предварителната защита е сполучлива. Или ще признае, че на процедура всички са си заровили главата в пясъка?

 

Нима тези хора са в ареста?

 

Или имат обвинителни актове? Или пък присъди? Нищо сходно. Да не приказваме, че се оказа, че въпросният началник на Икономическа полиция преди този момент бил началник на РПУ в столицата, само че е бил отстранен след тъжба на семейство за полицейско принуждение. Тогава е бил осъден с неодобрение и изместен в 4-то РПУ. Ако с такива премествания се бори корупцията...

Проблемът е и че въобще не става дума единствено за единични случаи. Шефът на 6-о РПУ в столицата например беше буйствал. За него вътрешният министър Младен Маринов обясняваше какъв брой съжалявал, че се случило тъкмо с него, тъй като бил работили добре дружно, само че щял да бъде праволинеен. Високопоставен служител от Специализирания отряд за битка с тероризма пък бе задържан да посредничи при приемане на откуп за краден автомобил...

Отсега може да се обзаложим каква ще е развръзката -

 

тези истории ще се не помнят,

 

а провинилите се едва ли ще бъдат наказани за каквото и да е било. 

Факт е, че понякога някои издънки влизат в съда. Бивши вече служители на реда от Раковски бяха обвинени, че са желали и получили подкупи от търговец на цигари без бандерол, с цел да унищожат материалите по делото против него. В случая става дума за 20 000 лева рушвети. Сигурно най-после и те ще излязат задачите в бяло. Просто тъй като

 

интервенциите на Министерство на вътрешните работи и събирането на доказателства постоянно са пунта мара

 

Така стана след предните фойерверки за арестувани полицаи поради опиати и подкупи в София през 2017 година Тогава бе оповестено, че двама оперативни служащи в столичното 7 РПУ  са спипани при две интервенции - в кв. " Изток " и в Студентски град. Те били изградили наркомрежа, през която разпространявали дрога. Разследващите твърдяха, че са събрали куп доказателства срещу двамата служители на реда - единият някогашен ММА войник, целият в татуировки, другият - с дълъг стаж в Министерство на вътрешните работи. Уликите сочели, че продавали амфетамини, марихуана и други наркотични субстанции на наркодилъри, които ги разпространявали на дребно в обслужвания от служителите на реда регион. Освен това чиновниците събирали от всеки дилър по 2000 лева " такса успокоение " месечно. Онези, които отказвали да заплащат таксата, били заплашвани, че ще бъдат арестувани и против тях ще бъдат формирани каузи. Звучи ли ви към този момент познато? Само година по-рано други чиновници бяха задържани поради изнудване на студент да продава дрога отново в Студентски град. Те първо влезнали в квартирата му и споделили, че намерили опиати. После го задържали, а най-после го принудили да продава и да им се регистрира. Студентът се оплака, откакто служителите на реда се пробвали да го накарат да стартира да намира девойки, които да продават опиати и да проституират. И по това време служителите на реда бяха арестувани след ефектни акции, като един от тях даже стреля против сътрудниците си. 

Познайте дали някой от тях е в ареста или осъден 

най-малко на първа инстанция!

Още по-показателна за равнището и качеството на битката с корупцията в системата на Министерство на вътрешните работи беше историята с задържания в Пловдив шеф от приблизително равнище по обвиняване, че е помагал на телефонни измамници срещу подкуп. Обвинението му бе за подкуп от 300 лева Твърдеше се, че всичко е документирано, че има фотоси, специфични разследващи средства. Накрая съдът не единствено пусна от ареста служителя на реда, ами даже не му дефинира мярка за неотклонение, защото съдията разгласи обвиняването за несъстоятелно. Толкова устояха доказателствата на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.

Проблемите тук са няколко. Единият е, че

 

където и да бръкне Вътрешна сигурност, все ще открие нещо

 

Вторият е, че доказателствата всеобщо не устоят в съда. Третият - че Министерство на вътрешните работи се занимава единствено с кокошкарската корупция. За извънредно огромен удар се афишира някоя периферна група от чиновници - едни пиели и зареждали гориво на облага, други взимали подкупи от наркомани или телефонни измамници, трети взели участие в схеми за имотни измами, четвърти не издържали проби за преданост. Едва ли единствено такава е корупцията в системата. Защото, в случай че катаджии вземат подкупи от по 100-200 лева, в случай че дребни полицейски началници прикриват закононарушения по места против 20 000 лева, какво ли става по високите етажи на Министерство на вътрешните работи? Няма по какъв начин да разберем, тъй като там работи омерта!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР