"Извършва се поредната саморазправа между вътрешните властови и богати групировки.

...
"Извършва се поредната саморазправа между вътрешните властови и богати групировки.
Коментари Харесай

Димитър Луджев: Позабогателите около ГЕРБ се опитват да изтласкат първата вълна бизнесмени

"Извършва се следващата разпра сред вътрешните властови и богати групировки. Новата вълна на позабогатели към ГЕРБ се пробва да изтласка и да се оправи с първата вълна на българския бизнес и употребява обичайните средства, които постоянно са употребявани - прокуратура, администрация и така нататък ". Това сподели пред БНР проф. Димитър Луджев, академик, политик, народен представител, вицепремиер (1990 – 1991 година). По думите му страната постоянно взе участие в тези процеси.

"Основното наличие на нашия преход към пазарна стопанска система е непознато по мащаби и многообразие на формите преразпределение на националния капитал. Сърцевината на този развой беше декапитализацията на страната ", уточни той.

Проф. Луджев разяснява, че всички по-големи банки, бизнеси и силови групировки - всичко това породи върху руините на държавната благосъстоятелност. То беше в две етапи - 96-97 година, когато беше бурен развой на декапитализация на страната, а втората - огромната приватизация, осъществена от държавното управление на Виденов и на първо място на Костов ". По думите му в годините на прехода се е следило и заграбване или подаряване на държавна благосъстоятелност на предприемачи, на правилото "Сделка - власт - пари ".

Според Луджев информацията, която обвиненият предприемач Васил Божков разкрива, е вярна . "Лидерът на ГЕРБ (Бойко Борисов - бел.ред.) е плод на подземието. Неговата компания "Ипон " е основана напълно под покровителството на Държавна сигурност и на авторитетни партийни водачи. Първата й цел е била да охранява Тодор Живков ", изясни той.

Проф Димитър Луджев съобщи: " ГЕРБ сътвори цяла мафиотска скица. Тя управлява всички типове бизнеси и не можеш да участваш в държавния бизнес, да получиш по-голяма държавна поръчка или да получиш някакви облекчения, както Божков, в случай че не си платиш комисионни, които варират от 20 до 40% ".

"Прокуратурата постоянно е била главен чадър на експанзията на новия български бизнес ", съобщи Луджев и изрече съмнение, че няма да се задейства по сигналите на Божков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР