Извършва се мащабен ремонт в едно голямо училище в кв.

Извършва се мащабен ремонт в едно голямо училище в кв. ...

Йорданка Фандъкова: Образованието и грижата за децата са водещи за мен.


Извършва се мащабен ремонт в едно голямо училище в кв. „Владая“. За съжаление в него учат само 120 при капацитет 500. Въпреки това за нас е важно децата да учат в добри условия. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след инспекция на 86 ОУ "Св. Климент Охридски" във Владая, предаде репортер на Novini.bg.

„За мен образованието е водещо, грижата за децата – също. Затова тази година инвестираме над 90 милиона лева от различни източници. Средствата са осигурени от общинския бюджет, ОП „Региони в растеж“ и от Националния доверителен екофонд“, изтъкна кметът на столицата.

Фандъкова изказа специална благодарност на представителя на Националния доверителен екофонд, тъй като това е източник на финансиране, който дава възможност за грижа за енергийната ефективност на общинските сгради, училища и детски градини.

„Само в район „Витоша“ имаме две училища, за които сме спечелили проекти. Едното е това. Беше важно да го започнем, защото в това училище миналата година по време на много студените дни след зимната ваканция, се наложи да спрем учебните занятия, защото температурите не бяха достигнали нужното ниво за децата. Затова е много важно да реализираме всички мерки за енергийна ефективност. Подменя се осветлението, отоплителна инсталация, прави се саниране и се подменя дограмата, за да може да се получат добри условия и да не се налага да спираме учебните занятия през зимата. Освен това второ училище от район „Витоша“ също е предвидено за саниране по Националния доверителен екофонд. Само през последните години сме инвестирали в района над 10,5 милиона в училища и детски градини. Само за тази година средствата са над 6,2 милиона. Освен санирането на училището във Владая се предвижда още разширяване на детската градина, ще бъдат открити три нови групи. В Павлово разширяваме детската градина. В Симеоново разширяваме училището, в Княжево разширяваме детската градина, отваряме нови групи“, обясни Йорданка Фандъкова.

„Това е един от натоварените райони. Тук има много млади семейства, много малки деца. Надявам се да привличат децата, които живеят във Владая, да учат тук, защото се учи на една смяна, близо са до дома, надявам се училището да бъде още по-привлекателно след този сериозен ремонт, който правим“, допълни градоначалникът.


Източник: novini.bg