Извършителят на нападението на Лондон бридж в британската столица е

...
Извършителят на нападението на Лондон бридж в британската столица е
Коментари Харесай

Нападателят на Лондон бридж искал да се дерадикализира, но никой не му помогнал

Извършителят на нападението на Лондон бридж в английската столица е изискал помощ за дерадикализация, до момента в който е бил в пандиза, само че в последна сметка не му е била обезпечена. Това разгласи юристът на нападателя, представен от "Гардиън ".

Ваджахад Шариф разкри пред английското издание, че Усман Хан е осъзнал, че екстремизмът е неприятно нещо и е признал, че ислямът има своите дефекти.

Хан е един от деветимата членове на въодушевена от "Ал Кайда " терористична формация, наказани за обмисляне на бомбена офанзива на Лондонската фондова борса през 2012 година и разкриване на подготвителен лагер в Пакистан. Това обаче е осуетено от Ми-5 и полицията. Той е бил покровител на екстремистката формация Al-Muhajiroun, основана на Острова.

Шариф обаче означи, че Хан се е разочаровал от групировката след влизането си в пандиза. Адвокатът добави, че има възможност да е бил потърсен от екстремисти за "прегрупиране " след освобождението му от пандиза. Хан за първи път заговорил да се освободи от ислямския фундаментализъм след осъждането му през 2012 година и по-късно неведнъж е приказвал за това в пандиза, като за последно го е загатнал през 2018 година преди да бъде освободен.

Той изиска интервенция от специалист за дерадикализация, когато беше в пандиза, разгласи юристът и добави, че клиентът му е изискал това един или два пъти преди да бъде освободен през 2018 година

28-годишният Хан умъртви двама души и рани други трима преди да бъде убит от полицията при нахлуване с нож на Лондон бридж в петък следобяд. След осъждането му през 2012, той получава присъда с неустановен период от най-малко 18 година При обжалване през 2013 година присъдата е понижена на 16 година

Шариф сподели още, че е разговарял с клиента си за последно през март 2019 година Той разясни, че Хан е бил освободен предварително, само че всеки ден е трябвало да се явява пред полицията, също така е носил електронна гривна.

Междувременно английският министър председател Борис Джонсън разяснява, че практиката за автоматизирано предварително освобождение "не работи ". Той счита, че наказаните за тероризъм би трябвало да си излежават присъдата до последния ден.

В същото време "Скай нюз " осведоми, че нападателят е бил "ученик и персонален другар " на радикалния просветител Анжем Чудари. Чудари излезе от пандиза през предходната година, откакто лежа половината от наложената му присъда от 5 година и половина през 2016 година за апел да се поддържа ДАЕШ ( "Ислямска страна ").
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР