Извънредното понижение на лихвите с 50 базови пункта, което Федералният

...
Извънредното понижение на лихвите с 50 базови пункта, което Федералният
Коментари Харесай

Лихвената редукция на Федералния резерв не е панацея

Извънредното намаляване на лихвите с 50 базови пункта, което Федералният запас направи на 3 март, ни връща към мрачните дни на финансовата рецесия. То е най-голямото от 2009-а насам и първото, осъществено сред постоянните заседания на паричния комитет на щатската централна банка от 2008-а. Целта на мярката е да потвърди решимостта на американските парични стратези, че няма да се поколебаят да създадат всичко допустимо, с цел да компенсират икономическите последствия от ковид. Което излиза наяве от единомислещото гласоподаване на банкерите.

Федералният запас реши да изпревари сътрудниците си от другите огромни централни банки макар въпросителните към сходни акции. Защото болшинството икономисти показват, че паричната политика не може да реши проблемите на хората, свързани с шоковете върху предлагането. Което признава и ръководителят на американската институция Джеръм Пауъл. Това е и повода за вялата реакция на фондовите тържища и на пазарите на първични материали и материали. Цените на акциите в началото скочиха, след което потеглиха надолу в безспорна липса на еуфория. Може би тъй като, след професионална оценка на мярката на Федералния запас, вложителите са я възприели като обръщение за идния размер на провалите върху стопанството.

Очевидно, щатските централни банкери гонят по-скоро застрахователния резултат и по-точно - че владеят ситуацията и въпреки да не могат да противостоят на епидемията от здравна позиция, могат да запазят доверието на хората в икономическата вероятност. Или, както обобщава Пауъл - лихвената редукция може да компенсира до известна степен понижението на потреблението и на вложенията на изплашените семейства и бизнес. Мярката тушира пазарната неустановеност и незнайните за политическия отговор на протичащото се. Пък и Федералният запас има благоприятни условия и поле за по-решителни ограничения, за разлика от сътрудниците си, тъй като лихвените му проценти са позитивни, а инфлацията е под целевите 2% (януарската беше 1.6 процента).

Оттук нататък се чака реакцията на другите основни настоящи лица, преди всичко - на Европейската централна банка. Двама от най-високопоставените й представители към този момент оповестиха, че наблюдават деликатно въздействието на COVID-19 върху стопанската система и са подготвени за ответни ограничения, само че приканиха за "трезви глави ".

Заместник ръководителят на ЕЦБ - Луис де Гиндос, разяснява на 2 март, че коронавирусът "е добавил нов слой от неустановеност пред вероятностите за напредък на планетата и на еврозоната ", което може да окаже отрицателен напън "чрез каналите както на предлагането, по този начин и на потреблението ". Същевременно, той подсети, че паричната политика е най-ефикасна когато поддържа търсенето, до момента в който до момента главните провали от болестта са в полето на предлагането.

Председателят на "Банк дьо Франс " - Франсоа Вилероа дьо Галхо, пък прикани за трезва оценка на ситуацията и добави, че "банкерите в ЕЦБ са мобилизирани и нащрек, само че би трябвало да останат спокойни и да дадат симетричен отговор " на резултата от болестта.

Официалното заседание за паричната политика на ЕЦБ би трябвало да се организира през идната седмица, а вложителите към този момент залагат на намаляване на главната депозитна рента от сегашните минус 0.5 на минус 0.6 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР