Извънредното положение заради пандемията от коронавирус, в което България е

...
Извънредното положение заради пандемията от коронавирус, в което България е
Коментари Харесай

Как коронавирусът остави на изчакване доскоро спешните и важни политически решения

Извънредното състояние поради пандемията от ковид, в което България е от две седмици, е на път да замрази и политическия живот.

Дни откакто одобри закона за изключителните ограничения, а по-късно прегласува част от текстовете поради президентското несъгласие, Народното събрание одобри да работи единствено при нужда от нови промени в изключителното законодателство. Решението беше взето макар рецензиите на Българска социалистическа партия и апелите на извънпарламентарни партии депутатите за създадат редакции в поредност от закони, като по този метод разрешат след 13 април ограниченията по използване на карантина и ограничение последствията от пандемията да продължат да се ползват на основата на постоянното законодателство и да не се постанова продължение на изключителното състояние. Прекъсването на пленарните съвещания значи, че значими законопроекти и начинания, които до неотдавна бяха обявявани за приоритет, се отсрочват за неопределен срок.

Президентът Румен Радев към този момент отсрочи визитата си в Германия. За различен миг вбъдеще беше оставено и плануваното посещаване на португалския президент у нас. Партийният живот също е съвсем западнал, което най-вече ще се отрази на Българска социалистическа партия, която приготвяше, само че ще отсрочи първия в историята си директен избор на водач.

Новите изборни правила - замразени

Макар до неотдавна да бяха приоритет за Народното събрание, измененията в изборните правила остават за разискване в несигурно бъдеще както поради ковид, по този начин и поради неналичието на консенсус сред политическите партии по какъв начин да се гласоподава.

Единомислие няма даже и в ръководещата партия ГЕРБ - някои депутати желаят да има опция за гласоподаване и с бюлетини, и с машини, само че съгласно виновния за провеждането на изборите вицепремиер Томислав Дончев би трябвало да се поддържа единствено един вид, защото другояче би било двойно по-скъпо. От Българска социалистическа партия упорстват глас да се дава единствено посредством машина, а " Обединените патриоти " желаят това да продължи да става на хартия. Движение за права и свободи желае или машинно гласоподаване, или машинно преброяване на бюлетините.

Според депутати и от ръководещите, и от опозицията сега в Народното събрание няма основни законопроекти, чието разглеждане е почнало, само че не се е стигнало до дефинитивно гласоподаване. Предстои разискване на предложенията на ръководещите при убийства малолетни да бъдат съдени като пълнолетни, както и за единна входна точка за доклади на бизнеса, само че от следващата година.

Идеите за Конституцията чакат съда

Според източници от ГЕРБ сега не се работи и по задачата, която имаха адвокати от ръководещата партия - да мислят дали да възродят плана за промени в Конституцията, с които да отпадне отминалостта за закононарушения, свързани с приватизацията.

Докато Конституционният съд не се произнесе може ли самостоятелен прокурор да проверява основния, законови промени в тази посока няма да бъдат гледани в Народното събрание. Президентът Румен Радев също предвиждаше диалози и самодейност за промени в Конституцията, свързани със правосъдната власт, само че сега няма информация да се организират срещи. От " Дондуков " 2 споделиха, че при последващи срещи ще осведомят навреме.

Изборите за водачи на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се отсрочват

Тази година Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи трябваше да си изберат водачи на един и същи ден - 26 април, само че изборите няма да се проведат тогава, въпреки и към момента да няма публични решения за това.

Социалисти споделиха пред " Дневник ", че най-вероятно изборът на ръководител ще е през есента, а от Движение за права и свободи - че ще се вземе решение, когато има изясненост дали ще бъде удължено изключителното състояние след 13 април.

В Българска социалистическа партия се очакваше главната конкуренция да бъде сред Корнелия Нинова и досегашната й дясна ръка Кирил Добрев, като бяха планувани два тура на избори, както и конгрес, който да дефинира останалите управителни органи на 9 май. По данни на социалисти обаче изборът може да се организира минимум два месеца след анулация на изключителното състояние, защото би трябвало да се проведат още 152 локални конференции за номинация на претенденти за водач, да се разгласят и ревизират претендентите, както и има един месец за акция.

От Движение за права и свободи споделиха, че също имат отсрочени конференции за номинация на водач, само че при отпадане на изключителното състояние те могат да се провеждат и проведат в бърз порядък. Очаква се Мустафа Карадайъ да бъде избран отново.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1228)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР