Извънредното положение в Турция може и да бъде отменено на

Извънредното положение в Турция може и да бъде отменено на ...

Извънредното положение в Турция може и да бъде отменено на 19 юли.


Извънредното положение в Турция може и да бъде отменено на 19 юли, когато изтича последното му тримесечно удължаване. Дали ще бъде подновено отново, въпреки заявката на президента Ердоган, че това няма да стане, зависи от степента на риск за страната - това заяви турският посланик у нас Хасан Улусой. Според него структури на организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен има из цяла Европа и това е проблем, който не би трябвало да вълнува единствено Анкара.


Малко преди извънредните избори миналия месец Реджеп Тайип Ердоган даде заявка, че ще отмени извънредното положение въведено в страната след опита за преврат от нощта на 15-и юли 2016 г.
Н.пр. Хасан Улусой, посланик на Турция в България: Възможно е на 19 юли, когато изтича срокът му, то да отпадне. Ще разберем. Евентуално подновяване на извънредното положение зависи от това дали има непосредствена опасност за сигурността в страната.
Въведената от понеделник президентска управленска система, посланик Улусой определя като по-ефективна и начин институциите да работят по-бързо. Анкара ще продължава да разчита на сътрудничеството на други държави, включително при исканията за екстрадиция на хора, заподозрени в съпричастност на организацията на духовника в изгнание Фетхлуллах Гюлен.
Н.пр. Хасан Улусой, посланик на Турция в България: В това отношение с българските власти имаме много добро сътрудничество. Уверен съм, че в даден момент и други страни ще се убедят в истинността на нашите твърдения и предоставени документи и тези екстрадиции ще приключат.
Броят на подадените към българската страна молби обаче остава неизвестен.

Източник: bnt.bg