Извънредното положение в страната и идеята то да бъде удължено

...
Извънредното положение в страната и идеята то да бъде удължено
Коментари Харесай

Проверяват служебно адресната регистрация на първолаците


Извънредното състояние в страната и концепцията то да бъде удължено с още един месец тормози родители на бъдещи първокласници, чиито деца не престават да не вървят на детска градина. Те не знаят по какъв начин ще протече цялата акция и се оплакват от липса на информация за периодите и изискванията за банкет в учебните заведения в София.

„ Приемът на деца в първи клас се прави според признатата от Столичния общински съвет система. От предходната година няма промени в критериите. Единствените промени са свързани с графика на дейностите, и другата смяна е обвързвана с прилежащите региони. В някои от регионите имаше закрити, както и новооткрити адреси, които са добавени в прилежащите региони за всяко едно от учебните заведения ", сподели Мария Минчева, шеф на дирекция „ Образование " в Столичната община.

Тя разясни, че районирането е осъществено от локалните администрации, които са се водили от това какъв брой паралелки разкрива обещано учебно заведение. „ Районирането във всички региони е осъществено от районните администрациите, като са спазвани два критерия. На първо място това е потенциалът на учебното заведение. Няма по какъв начин да не се регистрира този фактор, а точно че учебното заведение, в случай че има опция да одобри 4 паралелки по 22 ученика, няма по какъв начин да одобри 150. На базата на потенциала на учебното заведение и близостта до него администрациите са определили прилежащите региони ", посочи Минчева.

иректорът уточни рамката, в която ще се организира акцията по банкет на първокласници. „ На 30 март шефовете на всички общински учебни заведения оповестиха в уеб страниците си свободните места, както и прилежащите региони. Следващият значим период е обвързван с подаването на заявките. Всеки родител от 21 април до 21 май да подаде заявката. Във връзка с усложнената епидемиологичнна конюнктура тези заявки ще се подават онлайн. Следващият значим период е 1 юни. Тогава ще бъде оповестени към този момент класираните деца в паралелките ", уточни Минчева и разгласи, че родителите няма да има потребност да вървят да вадят документи, удостоверяващи фамилното им състояние и адрес.

„ Два от критериите, нужни за банкет в първи клас, свързани с непрекъснатия и сегашен адрес, както и критерият за фамилно състояние, ще бъдат удостоверявани служебно. Не е належащо родителите да се редят на опашки пред администрациите ", съобщи шефът.

Мария Минчева разяснява още, че на този стадий не се планува удължение на образователната година, базирайки се на думите на просветителния министър Красимир Вълчев от през вчерашния ден, и се чака децата от 4-та група в детските градини да приключат на 24 май. Ако това се случи, шефовете ще издадат нужното уверение в период. Тя не изключи и разновидността, в който да настъпят промени, само че даде обещание навреме да осведомят родителите за това.

На въпрос дали в някое учебно заведение приемът в първи клас става с изпит, тя изясни, че в нито едно от общо 169 общински учебни заведения на територията на София не се организира подобен изпит.

От думите й стана ясно още, че наесен за първи път прага на класната стая в София ще преминат 12000 възпитаници. „ Те ще бъдат разпределени в малко над 500 паралелки по 22 ученика, като броят им може да бъде повишен най-вече до 24 в клас ", заяви Минчева. Тя уточни, че на този стадий няма заплаха от това децата да не тръгнат на учебно заведение на 15-ти септември.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР