Извънредното положение ограничи възможностите ни за пътуване. Но това не

...
Извънредното положение ограничи възможностите ни за пътуване. Но това не
Коментари Харесай

В Сапарева баня е единственият в Европа гейзер-фонтан

Извънредното състояние ограничи опциите ни за пътешестване. Но това не ни пречи да помечтаем за топлото време, за приятни места, на които сме били и да разтворим фотоалбума с незабравимите мемоари.

Сапарева баня е едно такова място от красивата България. Градът притегля с неповторима и дива природа и богато културно-историческо завещание. Намира се в Югозападна България и е част от Кюстендилска област, върху северното било на Рила на 15 км от Дупница. Градът е прочут с горещата минерална (103 °C) и чиста планинска вода, както и с гейзера в центъра му. Той е един от знаците на града от 1957 година, когато при хидрологични изследвания е открита горещата вода.

Гейзерът е парещ извор, изхвърлящ с спирания вода над повърхността на Земята. Името "гейзер " идва от наименованието на исландския извор Гейсир (от исландски: gjósa, "избликвам "), един от първите, станали известни в Европа. Гейзерите се образуват единствено при избрани хидрогеоложки условия, които са налице единствено на няколко места по света, заради което те са относително рядко събитие. По света са известни към хиляда гейзера, към половината от които се намират в Националния парк Йелоустоун в Съединените американски щати.

Градът е на доста комфортно кръстопътно място. Разположен е единствено на 75 км югозападно от София и на 56 км от регионалния център Кюстендил. В непосредственост до община Сапарева баня минава една от главните пътни артерии в страната - интернационален път Е79, част от интернационален транспортен кулоар № 4.

Сапарева баня е известна с горещите си минерални извори. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан с температура 103 °C. Освен това е най-горещият гейзер в Европа и един от най-горещите в света. След несполучлив ремонт обаче той е трансфорат в неестествен шадраван, поддържан от помпен елемент. Скулптурата в непосредствена непосредственост до гейзера е издигната от българския ваятел Вълко Ценов.

Природните благосъстояния, климатът и местоположението на общината са отлична причина за развиването на водолечение, екологичен и селски туризъм. Средната надморска височина в периметъра на селището е към 750 м, като релефът тук може да се отнесе към вида на хълмисто-нископланинския релеф. А това значи, че няма да затрудни никой екскурзиант, решил да обходи региона.

Минералната вода в Сапарева баня има изключителни лечебни качества. Била е високо ценена и използвана като лек още по времето на траките и на римляните. Това е огромната полезност и основата за развиване на града като курортен център. В последните години са направени съществени вложения за развиването му в тази посока.

За феновете пътешественици и откриватели в Сапарева баня и покрайнините има няколко църкви, параклиси и манастири. В тях се съхраняват скъпи икони и мостри на възрожденското резбарско изкуство, а някои впечатляват с неповторимата си вътрешна дървена архитектура.

Сред забележителностите е средновековна черква "Свети Никола ", която се намира в градския парк, в центъра на града. Построена е през ХІІ-ХІІІ век и реставрирана през 1937 година по план на арх. Рашенов. Изградена е от тухли върху каменни основи. Характерният ѝ строеж, тухлените редове, замазани през ред, както и дванадесетостенният купол и аркирани ниши дефинират живописния ѝ тип. Църквата е била напълно изписана от вътрешната страна, като от стенописите до през днешния ден са непокътнати единствено обособени фрагменти. Тя е монумент на културата от национално значение.

Преобладаващият планински релеф, стръмните скатове на Кабулския дял на северозападната част на Рила с надълбоко врязаните реки Джерман и Горица, Седемте рилски езера и екологично чистата и съвсем девствена естествена среда основават превъзходни условия за планински туризъм. От Сапарева баня потеглят някои от най-популярните рилски туристически направления за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, ски курорта Боровец и Рилският манастир. От околните села могат да се подхващат забавни туристически походи из Северозападна Рила.

По екологична пътека може да се стигне до водопада на река Бистрица, маркирани пътеки водят до планинските хижи, а феновете на височините могат без особени старания да доближат до върховете Голям и Малък Сиврия, Кабул и други. Особено прекарване предлага визитата на каскадата от седем водопада, предпоследният от които - Овчаренският, е висок 39 метра.

Сапарева баня и курортът Паничище са първоначален пункт и за туристически направления, излети и екскурзии към високопланинската част на Рила.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР