Извънредното положение и ограниченията заради COVID-19 са довели до безпрецедентно

...
Извънредното положение и ограниченията заради COVID-19 са довели до безпрецедентно
Коментари Харесай

Коронавирусът удари тежко работещите в туризма у нас

Извънредното състояние и рестриктивните мерки поради COVID-19 са довели до невиждано стесняване на заетите в туризма у нас. През второто тримесечие на годината те са с 34,9% по-малко, в сравнение с по същото време на предходната година, оповестява Национален статистически институт, представен от 24 часа. В същото време заплатите на хотелиерите и ресторантьорите, които по принцип са най-ниските в страната, са се свили в допълнение с 12,2% и междинните са към този момент 647 лв. месечно.
На другия завършек на скалата по възнаграждение обичайно остават заетите в областта на IT технологиите. Средната заплата в този тип активност към този момент доближава 3 270 лева, само че този път нарастването спрямо предното тримесечие е съвсем нищожно – единствено с 1,05%. По принцип може да се каже, че повишаването на междинната заплата в България това лято е прекъснало, защото нейното нарастване е с едвам 1,5%. На годишна база нарастването ѝ е единствено с 6,1%, в случай че до началото на годината растеше с най-малко 10% на година.  
Възнагражденията на депутатите, а оттова и тези на президента, премиера, министрите и ред управници обаче се подвигат с 3,5% спрямо първото тримесечие. Това се получава, тъй като за база на техните заплати се вземат междинните заплати не въобще, а единствено в публичния бранш, освен това се съпоставят не междинните заплати за цялото тримесечие, а единствено за последния месец от него. Основното депутатско заплащане през второто тримесечие на годината бе 4248 лева, въпреки че Народното събрание разпореди поради коронакризата народните представители да дарят част от заплатите си. Сега обаче те се подвигат със 148 лева и стават 4396 лева Депутатите обаче получават още 15% за присъединяване в комисия, по 15 за всяка прослужена година, 10% за докторска степен и така нататък Президентската заплата през второто тримесечие беше 8496 лева и в този момент става 8793 лева, а премиерската от 6584 преди се подвига на 6814 лева, без да се считат добавките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР