Извънредно заседание на служебния кабинет се състоя в неделя следобед,

...
Извънредно заседание на служебния кабинет се състоя в неделя следобед,
Коментари Харесай

Служебното правителство стопира процедурата за бюджет 2022 на извънредно заседание

Извънредно съвещание на служебния кабинет се състоя в неделя следобяд, ден преди гласуването на проектокабинета с номиниран министър-председател Кирил Петков. На него са били прегледани четири точки.
Министрите са одобрили отчет по отношение на напредъка по съставянето на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 година и на обновената средносрочна бюджетна прогноза , оповестяват от Министерски съвет.
Докладът касае настоящото положение на подготовката на законопроекта за държавния бюджет за 2022 година и обновена средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2022-2024 година, като претекстове към него.
В отчета е посочена и нуждата от прекратяване на съгласувателните процедури по законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 година и по другите планове на актове на Министерския съвет, свързани с него, поради връчения на 11 декември 2021 година от президента на Република България мандат за съставяне на постоянно държавно управление на най-голямата парламентарна група в 47-то Народно заседание, който беше незабавно осъществен, и идното гласоподаване на структурата и състава на Министерския съвет от Народното събрание на изключително съвещание на 13 декември 2021 година и препоръчаната нова конструкция на Министерския съвет от мандатоносителя.
Със свое решение държавното управление предложи на Народното събрание да даде единодушие за увеличение на дяловете на страната ни във импортирания уставен капитал на Международната капиталова банка (МИБ), според Програмата за капитализация на Банката за интервала 2018-2022 година
Участието на България в Програмата за капитализацията ще способства за по-голяма еластичност в оперативната активност на Банката и за разкриването на повече благоприятни условия за финансиране на огромни планове с по-голямо влияние върху района. Пряката финансова поддръжка от страна на държавите-акционери на МИБ ще докара до повишаване на кредитните рейтинги и ще способства и до увеличение на доверието към Банката от рейтинговите организации и вложителите. Също по този начин, ще бъде обезпечен напредък на активите и кредитния портфейл на МИБ.

Също по този начин в последния си работен ден, служебното държавно управление инициира о свобождаване на представителя на Република България от Управителния съвет на Международната капиталова банка .
Правителството утвърди разноските за командировки в страната за третото тримесечие на 2021 година на министрите и заместник-министрите, на регионалните шефове, на ръководителите на държавни комисии, организации и институции.
За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 5 398,89 лева, за командировки на ръководителите на държавни организации и техните заместници 1 163 лева, за командировки на регионални шефове – 3 643,29 лева За командировки на ръководители и членове на държавни комисии и за командировки на ръководители на държавни институции по член 19, алинея 4 от Закона за администрацията не са осъществени разноски.
Правителството утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2021 година, с цел да се компенсират понижените доходи от налог върху таксиметровия транспорт на пасажери.
Решението на държавното управление е обвързвано с мярката за подкрепяне на таксиметровия отрасъл, посредством понижаване на избрания от общините различен налог върху таксиметровия транспорт на пасажери. Размерът на компенсацията, която общините ще получат от държавния бюджет, се дефинира въз основа на броя на таксиметровите коли, с издадено позволение за 2021 година, умножен по разликата сред размера на избрания от общинските препоръки налог за 2020 година и минималния годишен размер на налога от 300 лв..
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР