Извънредно правителствено заседание ще се проведе от 9:00 часа на

...
Извънредно правителствено заседание ще се проведе от 9:00 часа на
Коментари Харесай

Тежки часове за правителството рано сутрин в събота

Извънредно държавно съвещание ще се организира от 9:00 часа на 7 декември, събота, оповестиха от държавната осведомителна работа. Министерският съвет ще прегледа план на Решение за одобрение на план на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Преди два дни в тв изявление министър председателят Борисов заяви за изключителното съвещание, на което държавното управление да одобри всички рекомендации на Венецианската комисия, с цел да "докаже на всички критици ", че упреците за липса на господство на закона са неоснователни.

Той разясни, че още преди месец е изпратил писмо до Европейска комисия, "в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите специалисти от разнообразни страни, които да видят това, което сме създали по мониторинговия механизъм, по промяната в правосъдната система, като аз поемам ангажимент да извърша рекомендациите им на 100%. Дойдоха хората, на следващия ден или в петък ще излязат с формалното си известие. Още на идващия ден ще направя изключително съвещание на Министерски съвет и ще приема всички рекомендации, макар че не са наложителни. "

"Три са значимите неща – огромните (ръководителите на прокуратурата, на Върховен административен съд и на Върховен касационен съд - бел. ред.) да могат да се привикват в Народното събрание и да могат да ги изслушват – ще приема като решение единствено основния прокурор да може да бъде изслушван. Второ, за подсъдността на основния прокурор – вярно ли е той да проверява себе си? Те споделят, че би трябвало да има без значение звено и прокурор, който да се проверява без значение. И третото беше да съобразим всичко с Конституционен съд. Всичко това ще приемем “, даде обещание министър председателят.

"Механизмът за следствие на основния прокурор и на ръководителите на висшите съдилища няма да е ефикасен за прокуратурата и е проблематичен за независимостта на съда, одобри Венецианската комисия - органът на конституционните специалисти на Съвета на Европа, в мнението си по законопроекта на правосъдния министър Данаил Кирилов ", оповестиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Венецианската комисия към Съвета на Европа одобри през днешния ден мнението си по препоръчаните промени в българското законодателство, свързани с опцията за следствие на основния прокурор,

Венецианската комисия приветства напъните на нашата страна да реши този въпрос и поздравява българските управляващи за решимостта и откритостта в търсенето на излаз с всички заинтересувани страни, се показва в известие на институцията. Изразено е подозрение, че с плануваните промени ще бъде реализирана преследваната цел поради въздействието на основния прокурор над проверяващите и във Висшия правосъден съвет.

Според Венецианската комисия обсъжданите промени не следва да обгръщат висшите съдии. Българските управляващи са призовани да се откажат от това желание, тъй като то не е от изгода за съдийската самостоятелност и не подхожда на европейските условия и на българската Конституция.

Допълва се, че съгласно законопроекта решението за започване на следствие против основния прокурор ще се основава на данни, събрани от негови подчинени. Венецианската комисия предлага няколко вероятни изхода, измежду които:

- задължаване на основния прокурор да се въздържа от интервенция в следствията против него;

- предугаждане на опция и съдийската гилдия във Висш съдебен съвет да предложи отстраняването на основния прокурор;

- поверяване на следствието на "някакъв тип самостоятелен прокурор ".

Според Венецианската комисия въпросът с отчетността и отговорността на основния прокурор не може да откри решение единствено с едно изменение на закона. Комисията вижда потребност от институционални промени, нови процедурни правила, промени в професионалната нравственос и политическата просвета.

Пълното наличие на мнението се планува да бъде показано на 9 декември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР