Извънредно положение заради настъпващия по света коронавирус, който вече е

...
Извънредно положение заради настъпващия по света коронавирус, който вече е
Коментари Харесай

Обявиха коронавируса за световна заплаха, вече е пандемия

Извънредно състояние поради настъпващия по света ковид, който към този момент е със статут на " световна пандемия ". Това разгласи Световната здравна организация (СЗО) след извършено незабавно съвещание.
" Основната причина за тази декларация не е това, което се случва в Китай, а протичащото се в други страни ", съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, представен от BBC.
Опасенията са, че вирусът може да се популяризира в страни с по-слаба здравна система. Припомняме, че по-рано СЗО поправя предварителната си оценка за разпространяването и призна, че е подценила казуса.
Шефът на СЗО дефинира вируса като " невиждана зараза ", която беше посрещната с " невиждан отговор ". Той похвали " изключителните ограничения ", които китайските управляващи започнаха, с цел да предотвратят разпространяването му. " Нека сме ясно, тази декларация не е избор на съмнение към Китай ", добави доктор Тедрос.
Той сподели още, че няма причина да се лимитира интернационалната търговия или пътуването до Китай. През последните дни разнообразни страни започнаха стъпки за затваряне на границите или за анулация на полетите или прекъсване на други транспортни връзки към страната.
Коронавирусът към този момент е достигнал до всеки район в континентален Китай. По-рано китайските здравни управляващи оповестиха, че има данни за 7800 доказани случаи в страната към 30 януари. В страната до момента починаха 170 души.
По данни на СЗО има 98 случая в 18 страни отвън Китай, само че към този момент няма смъртни случаи. Повечето от инфектираните са пътували до китайския град Ухан, където е огнището на болестта.
Дотук са регистрирани 8 случая, при които коронавирусът е предаден от човек на човек - в Германия, Япония, Виетнам и Съединени американски щати. Във Франция потвърдиха шести случай, в Германия към този момент са 5.
На италианския криузен транспортен съд няма болни, е посочила инспекция. Докато течеше тя, на кораба бяха блокирани 6000 души.
Вчера стана ясно, че трима български жители - две дами и един мъж, са приети в болница и са под наблюдаване, защото има подозрения, че може да са болни от ковид. От здравното ни министерство обаче призоват да не се основава суматоха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР