Извънредно положение в България може да бъде обявено от Народното

...
Извънредно положение в България може да бъде обявено от Народното
Коментари Харесай

Извънредното положение позволява временни закони и отменя права

Извънредно състояние в България може да бъде оповестено от Народното събрание по предложение на президента или Министерския съвет. Това става с решение на Народното събрание, написа " 24 часа ".

Това гласи член 84, т. 12 от Конституцията, на който се базира държавното управление, с цел да изиска оповестяване на изключително състояние поради епидемията от ковид.

Текстовете на Конституцията приравняват изключителното състояние с войната.

Извънредното състояние разрешава приемането на краткотрайни закони, които лимитират част от правата на жителите. Единствените неотменими права остават правото на живот и правото да не бъдеш подлаган на изтезания.

Законодателната активност в този случай е доста по-бърза, само че признатите специфични закони важат единствено до момента в който е в действие изключителното състояние. То пък няма краен период, а се анулира категорично, откакто са отпаднали основанията за оповестяването му. В случая с ковид държавното управление възнамерява да направи обзор дали изключителното състояние работи минимум две седмици след въвеждането му.

Именно поради опцията от изключително законодателство, което да даде повече независимост на институциите да лимитират права на жителите и бизнеса бе поискано и въвеждането на изключително състояние поради заплахата от ковид.

Специалните закони ще са в няколко насоки, стана ясно от изказването на вицепремиера Томислав Дончев след края на среднощното съвещание на Министерския съвет в четвъртък.

Първото ограничаване, което ще бъде въведено ще е върху свободата на напредване и пътешестване. Без изключително състояние страната не може да лимитира това право, а единствено да предлага на жителите си да се въздържат от пътувания. Новият краткотраен закон обаче ще даде опция да бъдат изцяло неразрешени пътувания към и от страните с висок риск от заразяване. Те ще се дефинират динамично от Министерството на външните работи. В момента това са Иран, Италия, Китай, Южна Корея и Малдивите, само че евентуално към тях могат да се причислят Германия и Франция, а и други европейски страни. Реално възбраната ще влиза при оповестяване на четвърта степен на заплаха за съответна страна. Тогава и всички намиращи се на нейна територия български жители се чака неотложно да се приберат в страната.

На идващите от страни, оповестени в лист на здравното министерство, пък могат да бъдат наложени забрани за влизане в България. Такива хора няма да бъдат допускани на българска територия. От съответният текст на оферти от държавното управление и признат от Народното събрание ексклузивен закон обаче зависи дали тази възбрана ще важи и за завръщащи се българи. Принципно за български жители не би трябвало да се постанова възбрана за влизане в страната, само че на тях може да бъдат наложени ограничавания като задържане в болнично заведение или изолатор до приключване на 14-дневния период на карантина, която се постанова при заплаха от ковид.

Извънредно законодателство ще бъде употребявано и по повод свободата на хората, върху които бъде наложена карантина. Въпреки че и по в този момент настоящите закони неспазването на карантината се санкционира, действително органите на Министерство на вътрешните работи нямат никакви благоприятни условия да управляват тези хора. С разпоредбите при изключително състояние полицията и жандармерията ще могат в това число да ги водят под карантина в изолирани здравни заведения. Така ще се подсигурява, че евентуално рискови за публичното здраве хора няма да излизат свободно на улицата.

Ще бъде въведена и извънредно огромната санкция от 5000 лева за тези, които нарушат разпоредбите на наложената им карантина.

Извънредно законодателство би трябвало да разреши на инстиуциите и да лимитират права на бизнеса да работи. По редица закони като тези за специфичните служби или закона за бедствията са планувани и сега ограничения, които включват даже краткотрайно секвестиране на благосъстоятелност. Новите правила обаче би трябвало да разрешат на държавното управление да може да лимитира основно общественият живот посредством затваряне на кина, театри, концертни зали, заведения за хранене, нощни заведения и прочие места, на които се събират огромни групи от хора.

Като цяло краткотрайните закони пр изключително състояние дават огромна независимост на изпълнителната власт да лимитира права, това е така наречен ръководство посредством декрети. Тоест те разказват опцията държавното управление да анулира права или да наложи забрани, а то взема решение по кое време и в каква степен да се възползва. Това е нужно, тъй като обстановката с ковид е динамична и от време на време едни и същи ограничения може да се наложи да се променят даже в границите на денонощие, обясни шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Обявяването на изключително състояние адхок води и до готовност на резервистите на Българската войска, планува пък Законът за защитата и въоръжените сили. Използването на армията за налагане на ограничавания върху правата примерно в помощ на полицията ще бъде преценявано от Министерския съвет.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте з
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР