Извънредно положение на територията на Община Петрич обяви кметът Димитър

...
Извънредно положение на територията на Община Петрич обяви кметът Димитър
Коментари Харесай

Бедствено положение в Пиринско и Смолянско

Извънредно състояние на територията на Община Петрич разгласи кметът Димитър Бръчков. То влезе в действие в 00:00 ч. тази нощ оповестиха от общината.

Заповедта идва след обширен разбор на събитията от последните часове - обилни материални вреди, които придошли дерета и свлечена земна маса нанесоха върху общинската пътна инфраструктура и парцели на жители - здания, оранжерии, аграрни площи, съобщи БНР.

Все още няма достъп до водохващането на град Петрич, тъй като пътят е отвеян от водата . Вчера бе изработен опит за стигане до обекта, само че без триумф. Идентична е обстановката и с помпите на първи напредък при р. Струмешница. Тези условия изправят Петрич пред заплаха от безводие и режим на питейната вода.

Проливните дъждове усложниха ситуацията в Южна България. Преляха реки и се наводниха къщи и пътища. Бедствено състояние бе оповестено в общините Смолян, Борино, Рудозем, Неделино, отчасти бедствено в девинското село Триград поради подкопан път, съобщи Българска национална телевизия.

Обстановката в Смолянско постепенно стартира да се възстановява. Добрата вест е, че няма жертви, не се постанова и евакуация на хора.

Селата Триград и Ягодина в община Девин остават блокирани поради пропаднали пътища. Единственият достъп до тях е през горски пътеки . Създадена е организация на хората да се доставят вода и храна.

На пътя сред Девин и село Триград на няколко места в асфалта зеят големи дупки. Още през вчерашния ден камиони започнаха да доставят трошляк и баластра, само че не е ясно по кое време пътят ще бъде обезопасен и пристъпен за коли .

Сериозни вреди има и по няколко водно електрически централи по поречието на река Въча над Девин.

В Рудозем и Неделино реките излязоха от коритата си в нощта против неделя.

" Към 1 без 20 ч. стана сериозно и бях заставен да разглася бедствено състояние, нямаше ток съвсем в цялата община и голям брой излизания на реки. В село Елховец мостът падна, едната махала е единствено с пешеходен достъп , сподели Румен Пехливанов ", кмет на град Рудозем.

Бедствено състояние разгласи и Община Смолян. В село Стойките потеглиха кални свлачища.

Пътят сред Смолян и Девин продължава да е затворен поради подкопаване на платното от придошлата река Широколъшка.

Добрата вест е, че няма сигнали за бедстващи хора , сподели Андрей Кадишев, зам.-областен шеф.

На всички сериозни точки работеше техника и разчистваше, само че вредите в действителност са големи.

Още през днешния ден неотложно стартира списък на вредите . Очаква се бедствените положения в района да бъдат анулирани през днешния ден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР