Извънредният събор на Българския лекарски съюз (БЛС) реши вчера по

Извънредният събор на Българския лекарски съюз (БЛС) реши вчера по ...

От лекарски съюз поиска спешни промени във финансирането на лечението на деца.Извънредният събор на Българския лекарски съюз (БЛС) реши вчера по най-бързият начин да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията, съобщиха от организацията. В декларация от съюза казва, че подкрепят изказаните мнение и исканията на техните колеги- педиатри от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев", които протестираха през седмицата.

Те обявиха, че ако до десет дни не бъдат чути, ще подадат колективни оставки. Преди да подадат предизвестията си, лекарите ще преминат и в ефективна стачка, ще лекуват само животозастрашаващи състояния, ще спрат плановия прием и на неотложни състояния, защото и те не са сред задълженията на медиците от болницата.

Като най-наложителна мярка от лекарския съюз посочиха отпадане на лимитите за броя легла по клиники в педиатрията, като ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения.

Друга важна мярка е увеличаване на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то ниво още в рамките на сега действащия Анекс към Националния рамков договор 2018 (НРД 2018), като за тази цел се използва резерва на НЗОК. Предлага се и въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.

Иска се също да бъдат отпуснати допълнителни средства в размер на 6 % от резерва на НЗОК, които да се използват за доболнична помощ още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018.

Лекарите настояват и за изплащане на т. нар. "надлимитна дейност" на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г. Не на последно място от БЛС искат и достойно заплащане за всички работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.

Днес пред БНТ изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов каза, че вече са отпуснати допълнителни 50 млн. лева от резерва на НЗОК, който ще се използват за остойностяване на клиничните пътеки, свързани с педиатрията.Пари щели да бъдат насочени и към пулмологията. Проф. Балтов посочи, че в понеделник започват преговорите и най-вероятно в края на юли медицинските работници ще имат нови заплати.

Източник: dnevnik.bg