Извънредният събор на Българския лекарски съюз (БЛС) реши вчера по

...
Извънредният събор на Българския лекарски съюз (БЛС) реши вчера по
Коментари Харесай

От лекарски съюз поиска спешни промени във финансирането на лечението на деца

Извънредният събор на Българския лекарски съюз (БЛС) реши през вчерашния ден по най-бързият метод да се контракти нарастване на недофинансираните клинични пътеки за лекуване на деца, бременни и в региона на пулмологията, оповестиха от организацията. В декларация от съюза споделя, че поддържат изказаните мнение и настояванията на техните колеги- педиатри от Специализираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев ", които стачкуваха през седмицата.

Те оповестиха, че в случай че до 10 дни не бъдат чути, ще подадат групови оставки. Преди да подадат предизвестията си, лекарите ще преминат и в ефикасна стачка, ще лекуват единствено животозастрашаващи положения, ще спрат плановия банкет и на неотложни положения, тъй като и те не са измежду отговорностите на медиците от болничното заведение.

Като най-наложителна мярка от лекарския съюз показаха отпадане на лимитите за броя кревати по клиники в педиатрията, като ограничаването да е общо за броя кревати за педиатричните лечебни заведения и отделения.

Друга значима мярка е увеличение на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то равнище още в границите на в този момент настоящия Анекс към Националния рамков контракт 2018 (НРД 2018), като за тази цел се употребява запаса на НЗОК. Предлага се и въвеждане на потребителска такса за обзор на дете, която да бъде поета от страната.

Иска се също да бъдат отпуснати спомагателни средства в размер на 6 % от запаса на НЗОК, които да се употребяват за доболнична помощ още в границите на в този момент настоящия Анекс към НРД 2018.

Лекарите упорстват и за погашение на така наречен " надлимитна активност " на лечебните заведения на стойност 153 млн. лева с икономии осъществени от бюджета за болничната помощ за 2019 година Не на последно място от БЛС желаят и почтено възнаграждение за всички работещи в здравния бранш, което да се осъществя посредством действително остойностяване на труда на медицинските експерти.

Днес пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на " Пирогов " проф. Асен Балтов сподели, че към този момент са отпуснати спомагателни 50 млн. лв. от запаса на НЗОК, който ще се употребяват за остойностяване на клиничните пътеки, свързани с педиатрията.Пари щели да бъдат ориентирани и към пулмологията. Проф. Балтов уточни, че в понеделник стартират договарянията и най-вероятно в края на юли медицинските служащи ще имат нови заплати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР