Извънредните парламентарни избори в Украйна се състояха при уважение на

...
Извънредните парламентарни избори в Украйна се състояха при уважение на
Коментари Харесай

Изборите в Украйна бяха свободни, но политика и бизнес се преплитаха, смята ОССЕ

Извънредните парламентарни избори в Украйна се състояха при почитание на главните свободи и с сполучлив метод на администрацията, само че в акцията имаше корист със средства посредством комплицирана комбинация от бизнес и политически ползи.

Това е едно от оповестените нощес изводи на задачата наблюдаващи на няколко институции в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на НАТО и Европейския парламент. За това, извоюван с болшинство от партията на президента Володимир Зеленски, тя включваше 811 наблюдаващи от 45 страни.

На конференция в Киев представители на задачата обърнаха внимание, че партиите са заменили доста членове на локални изборни комисии в последния миг, в някои случаи - на самия избирателен ден. Това " подронва стабилността и ефикасността на работата им ", считат наблюдаващите. Няма и ясна законова рамка на финансиране на акцията и това пречи на " прозрачността и отчетността ", а огромни донори могат " непозволено да въздействат на политиката посредством система на клиентелизъм и патронаж ", отбелязва ОССЕ.

Друг проблем е публикуваното пазаруване на гласове - над 125 наказателни следствия са почнали (за съпоставяне, в България на последните избори на 26 май имаше 19 досъдебни производства, въпреки в тази ситуация да бе доста по-голям делът на отказаните сигнали).

Докладът на ОССЕ (на английски)

Отбелязва се, че не е било допустимо вотът да се състои в анексирания от Русия Крим или региони под контрола на противозаконни въоръжени групировки. " Опростената процедура " за вътрешно разселени украинци, разрешила бърза промяна на адреса им, с цел да могат да гласоподават, е дала опция за по-лесно практикуване на това право в цялата страна. Информацията към гласоподавателите обаче " за жалост " е липсвала и по тази причина малко от хората, могли да се възползват от тази смяна, са го създали.

Официалните данни на Киев приказват за 1.5 млн. вътрешно разселени поради спора в Източна Украйна. От тях сменилите адреса си, за за могат да го гласоподават, съгласно ОССЕ са едвам 47 хиляди

Освен това петте най-големи медиийни групи имат общ дял на аудиторията от над 70%, а дневният им ред се дефинира от икономическите ползи на притежателите, до момента в който релативно новият публичен оператор е недофинансиран, а сигурността на публицистите е под въпрос.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР