Извънредни проверки започва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

...
Извънредни проверки започва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)
Коментари Харесай

Започват извънредни проверки в цялата страна заради Никулден

Извънредни инспекции стартира Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) поради Никулден. Инспектори ще влязат в обекти за произвеждане и продажба на риба и рибни артикули в цялата страна. Инспекцията на контролните органи стартират на 3 декември и ще продължи до 7 декември.

Тематичните инспекции за Никулден са свързани с по-интензивното предложение и търсене на храни за празника и ще се проведат взаимно с Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

По време на засиления надзор ще бъдат проверявани водоеми за отглеждане на жива риба, обекти за развъждане на аквакултури, за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро и дребно, пазари и тържища, заведения за публично хранене. При инспекциите инспекторите ще наблюдават за съществуване на системи за ръководство сигурността на храните, сградов фонд и съоръжение, сходство с условията за етикетиране, периоди на валидност и температура на предпазване.

С инспекциите се цели ограничение и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с непостоянен генезис, с цел да се подсигурява здравето на потребителите и сигурността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.

Агенцията по сигурност на храните приканва хората да купуват риба от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск. Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз, в случай че слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време, поучават още те.

Люспите на рибата би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Не би трябвало да има разкъсвания. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо, припомнят инспекторите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР