Извънредната ситуация, свързана с COVID-19, вече дава отражение върху пазара

...
Извънредната ситуация, свързана с COVID-19, вече дава отражение върху пазара
Коментари Харесай

Пазарът на жилища преминава в онлайн режим

Извънредната обстановка, обвързвана с COVID-19, към този момент дава отражение върху пазара на недвижими парцели. След първичното заледяване на процесите, към този момент се появяват и първите софтуерни решения, ориентирани към дигитализиране на пазара, оповестяват от консултантската компания "Имотека ", която първа у нас вкара система, която разрешава по-голямата част от стъпките, свързани с покупката на парцел, да се вършат от у дома.

Пазарът на парцели по целия свят постоянно е бил релативно закостенял. Ситуацията през днешния ден дава опция да се форсира дигитализацията и напъните да се концентрират върху по-бързото въвеждане на разнообразни софтуерни решения. "От близо седмица нашите купувачи могат да подават стремежи от тях парцел онлайн, непосредствено през уеб страницата на "Имотека ". Внедряването на бутона за депозит е една от новостите, които направихме, с цел да предложим онлайн платформа, оптимално лесна и налична за потребителите ", отбелязва Люба Атанасова, изпълнителен шеф на "Имотека ".

От компанията са въвели и система за отдалечено подписване на прелиминарен контракт. Огледите са все по-често виртуални с действително и детайлно показване пред купувачите. Към всяка оферта на уеб страницата има алтернатива за директна връзка с консултанта по стремежи парцел.

Иновациите на уебстраницата на компанията включват и моментна информация за това дали цената на даден парцел е по-висока или по-ниска от междинната за региона, както и евентуалната облага от жилището при отдаване чартърен. Размерът на заема, нужен за покупката на стремежи парцел, също се пресмята автоматизирано онлайн. "Клиентите ни са привикнали да получават информация за всички тези данни на персонални срещи с консултантите. Именно поради това се стремим да продължаваме да сме потребни и да осигуряваме най-важното за тях отдалечено ", споделя още Люба Атанасова.

Очакванията са доста от въведените сега решения да се трансфорат в норма за целия бизнес с недвижими парцели след рецесията с COVID-19.

Промените чукат на вратите на офисите на всички компании от бранша. Още през февруари на Архитектурно-строителна седмица в столицата заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев съобщи, че дигитализацията на строителния бранш е една от най-важните промени, която следва да се направи. А районното министерство е отворено и готово за необятна полемика с браншовите организации, университетските среди и бизнеса от региона на проектирането и строителството, както и с другите участници, свързани с сектора, за основаването на условия за внедряване на цифровите технологии в строителния бранш у нас.

А през днешния ден, в изискванията на епидемията от ковид, внедряването на цифровите технологии в строителния отрасъл у нас е повече от неотложно. То пък ще подтиква и обезпечи по-бързи темпове на планиране и създаване, по-високо качество на строителството, понижено енергопотребление, налични домове, предпазена околна среда и по-високо качество на живот.

Цифровизацията ще разреши на българския строителен бизнес да отговори на условията на международната цифрова стопанска система и ще промени настройките на директните задгранични вложители. Заедно с това тази стъпка е значим фактор за развиването на стопанската система, на конкурентоспособността и устойчивостта на българските компании, за които е витално належащо да се приспособяват към нововъведенията и новите пазарни потребности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР