Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април.

...
Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април.
Коментари Харесай

Кои мерки отпадат и кои остават след края на епидемичната обстановка

Извънредната епидемиологична конюнктура публично се анулира, считано от 1 април. Това оповестиха здравните управляващи на брифинг в сряда.

" В България, след поредицата от разхлабване на ограничения, е време да създадем идната крачка към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 година Много страни към този момент го направиха. От 1 април 2022 г, България към този момент няма да бъде в изключителната епидемиологична конюнктура. Това значи, че отпадат въведените противоепидемични ограничения в страната. ", сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова.

" Много хора изгубиха борбата с Коронавирус, връщането към нормалността е релативно. Много хора имат постковид признаци в продължение на месец, пострадаха доста браншове. Около 100 милиона души изгубиха работата си по време на пандемия. Отрази се и върху просветителната система ", добави тя.

За период до три месеца след анулация на епидемиологичната конюнктура остават в действие да работят следните ограничения: опцията на НЗОК да изплаща на изпълнителите на медицински помощи средства за работа при неблагорпиятни условия.

" Да кажем, че пандемията е свършила, би било преждевременно. Но България е измежду четирите страни, които задържаха най-ниски стойности по заболеваемост ", разяснява основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

„ По отношение на носенето на защитни маск - имаше редица разногласия, само че няма никакво подозрение в тяхната успеваемост. Силно целесъобразно ще остане носенето на маски в градския превоз, в лечебни здравни заведения, при струрпване на доста хора навън и за хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи болести. Препоръчително остава и потреблението на дизенфектанти ”, добави той.

От 1 април остава в действие условието за даване на документ на граничните пунктове.

Ще се изисква един от годните цифрови документи, които работят и към настоящия момент- за имунизация, преболедуване, проучване или подобен документ

Отпадането условието за трите цвята по зони за страните и ограничаването а недопускането на лица от червени зони.

Нов законопроект планува опцията министърът на опазването на здравето да вкарват противопидемични ограничения, отвън оповестена притивоепидемична конюнктура. Те няма да бъдат същите, както до момента. Няма да са свързани с опцията за ограничение предвижването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или прекъсването на обекти. Не може да се включва възбрана за влизането в страната на жители на други страни.

Очаквайте детайлности!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР