Извънредна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС)

...
Извънредна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС)
Коментари Харесай

Обявиха Източен Йерусалим за столица на Палестина

Извънредна среща на върха на Организацията за ислямско съдействие (ОИС) се организира през днешния ден в Истанбул. На нея участваха водачите на редица мюсюлмански страни като Катар, Иран и Азербайджан, само че не и Саудитска Арабия, а други бяха показани от външните си министри или висши политици. Целта на срещата на организацията, в която участваха над 50 мюсюлмански страни, е да се създаде взаимен отговор на решението на президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Тази среща бе свикана от Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, защото Турция е ротационен ръководител на ОИС. В речта по откриването на срещата Ердоган съобщи. Израел е страна, която окупира земята на други общности и е " страна на терора ", а в отговор всички страни би трябвало да признаят Източен Ерусалим за столица на Палестина.

Държави, които към момента не са признали Палестина, би трябвало да го създадат, с цел да обезпечат стабилността и салдото в района. Особено Европа ", сподели Ердоган. " Като (временен) ръководител на ОИС приканвам Съединени американски щати да се откажат от стъпката си защото декларацията за Ерусалим значи, че Съединени американски щати поддържат терористичната активност на Израел и други терористични групи в Близкия изток. "

В обща декларация, която бе подписана от всички страни участнички в събранието, Източен Йерусалим бе разгласен публично за столица на Палестина.

В признатото заявление ОИС разгласи - „ Източен Ерусалим за столица на страната Палестина “ и прикани страните по света „ да признаят страната Палестина с Източен Ерусалим като нейна окупирана столица “. Също по този начин ОИС разгласи решението на Тръмп за „ правно невалидно “ и за „ преднамерено подкопаване на напъните за мир “, което би подсилило „ екстремизма и тероризма “.

Медиите в Турция дефинират събитието като историческо, защото за първи път мюлюлманските страни са на единно мнение по казуса в Палестина.

Преди речта на Ердоган турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу прикани света да признае Източен Ерусалим за палестинска столица. " Трябва да насърчим другите страни да признаят палестинска страна въз основа на границите от 1967 година и със столица Източен Ерусалим ", акцентира министърът.

Миналата седмица турското външно министерство предизвести, че дейностите на Тръмп ще причинят " безконечен пожар ". Като даже заплашиха с спиране на дипломатическите си връзки с Израел, само че след това тонът бе смегчен и министърът изясни, че не се работи по разновидността с налагане на наказания на Израел в отговор на решението (след първичното предизвестие на президента Реджеп Тайип Ердоган), а единствено че стартира акция за признание на самостоятелна Палестина от тези, които още не са го създали.

тагове йерусалим столица палестина ердоган истанбул  Обявиха Източен Йерусалим за столица на Палестина
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР