Западноафриканският блок отмени кризисна среща за преврата в Нигер

...
Извънредна среща между западноафриканските нации относно преврата в Нигер беше
Коментари Харесай

Извънредна среща между западноафриканските нации относно преврата в Нигер беше отложена за неопределено време, тъй като опасенията за здравето на задържания президент Мохамед Базум нарастват.

Членовете на Икономическото сътрудничество на западноафриканските нации (ECOWAS) трябваше да се срещнат в столицата на Гана Акра в събота, за да обсъдят как да се справят с кризата в Нигер, след като одобриха разполагането на резервни сили за възстановяване на конституционния ред.

Но срещата беше прекратена за неопределено време поради „технически причини“. Източници казаха, че срещата първоначално е била планирана да информира лидерите на организацията за „най-добрите варианти“ за активиране и разполагане на военни сили.

„Военният вариант, който сериозно предвижда ECOWAS, не е война срещу Нигер и неговия народ, а полицейска операция срещу похитителите и техните съучастници“, каза министърът на външните работи на Нигер Хасуми Масауду.

ECOWAS е решен да спре шестото военно превземане в региона само за три години и прекъсна финансовите транзакции и доставките на електроенергия и затвори границите с Нигер без излаз на море, блокирайки така необходимия внос към една от най-бедните страни в света.

На предишна среща на върха миналата седмица ECOWAS предупреди, че може да се намеси военно и определи 6 август като краен срок за военните да възстановят демокрацията и да освободят Базум. Въпреки това, военни действия не последваха, когато крайният срок изтече.

Оттогава лидерите на преврата назначиха кабинет от 21 души, който се събра за първи път в петък.


„Нечовешко и унизително“

Междувременно опасенията за здравето на сваления президент нарастват. Базум „днес беше посетен от своя лекар“, каза член на антуража му пред агенция AFP, добавяйки, че лекарят също е донесъл храна за президента, съпругата му и сина му, които са държани с него.

Европейският съюз и Африканският съюз се присъединиха към другите, като вдигнаха тревога за Базум в петък.

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза, че докладваните условия на задържане на Базум „могат да се равняват на нечовешко и унизително отношение в нарушение на международните закони за правата на човека“.

Германският външен министър Аналена Бербок предупреди, че „превратаджиите трябва да понесат тежки последствия, ако нещо се случи“ на Базум или семейството му.

Върховният американски дипломат Антъни Блинкен каза, че е „ужасен“ от отказа на военните да освободят семейството на Базум като „демонстрация на добра воля“.

Източник, близък до Базум, каза: „Той е добре, но условията са много трудни.“ Лидерите на преврата бяха заплашили да го нападнат в случай на военна намеса.

Human Rights Watch каза, че е разговарял с Bazoum по-рано тази седмица. 63-годишният мъж описа отношението към себе си, съпругата му и техния 20-годишен син като „нечовешко и жестоко“, каза HRW.

„Не ми е позволено да приемам членовете на семейството си [или] приятелите си, които ни носят храна и други доставки“, цитира го правозащитната група.

„Синът ми е болен, има сериозно сърдечно заболяване и трябва да отиде на лекар. Отказаха да му позволят да получи медицинско лечение.“


„Долу ECOWAS“

Протестиращи, които се противопоставят на Западноафриканския блок, се събраха близо до френска военна база в покрайнините на столицата Ниамей, викайки „Долу Франция, долу ECOWAS.“

Много протестиращи размахваха знамена на Русия и Нигер и крещяха подкрепата си за новия силен човек на страната, генерал Абдурахаман Чиани.

Франция е бившата колониална сила на Нигер и поддържа силни връзки с Нигер с между 1000 и 1500 френски войници, разположени в страната като част от сила, която се бори с осемгодишно въстание.

Но лидерите на преврата отмениха пет споразумения за военно сътрудничество и спряха излъчванията на френските международни новини France 24 и RFI.

„Ще накараме французите да си тръгнат! ECOWAS не е независима, тя е манипулирана от Франция“, каза демонстрантът Азиз Рабех Али.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР