Извънредна сесия на Общинския съвет във Варна ще се проведе

...
Извънредна сесия на Общинския съвет във Варна ще се проведе
Коментари Харесай

Искане за референдум: Предлагат допитване за Морската градина във Варна

Извънредна сесия на Общинския съвет във Варна ще се организира на следващия ден. Поводът е настояването за референдум за бъдещето на Морската градина и крайбрежната алея.

Два въпроса желаят да зададат на гласуващите основателите на подписката – да включва ли паркът крайбрежната алея, и какво да има на самата алея.

„ Ако там бъдат издигнати някакви хотели, които да служат като бариера или огромни здания с каквото и предопределение да са, откъсват, отделят Морската градина от морето”, разяснява Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и стабилно развиване.

Правната комисия в Общинския съвет отхвърли предлагането за локален референдум с аргумента, че ще наруши най-малко два закона и че подписите са с 331 по-малко от условия брой.

„ Тоест няма законово право да предизвикват осъществяване на референдум, тъй като подписите не стигат, а изискването е те да бъдат 1/20 от гласоподавателите в съответната община”, съобщи Димитър Карбов от комисията по архитектура в Общинския съвет.

Инициативният комитет обаче оспорва истинността на протокол на ГРАО, в който броят на гласоподавателите е прибавен 1 година по-късно.

„ Въпросът е тъпи ли сме жителите, които искмет референдум, и надлежно умни ли са политиците и общинските съветници, които не дават”, попита Юлиян Чолаков от Инициативния комитет за референдума.

От години строителството в Морската градина е проблем – част от нея наподобява на жилищен квартал.

„ Както виждаме, има много опити да се прави къде законно, къде полузаконно строителство, пък това е един парк”, съобщи Красимир Балкански.

Допитването би коствало към 1 милион лв..

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР