Извънредна проверка на язовир "Студена" откри нарушения, съобщиха от пресцентъра

...
Извънредна проверка на язовир "Студена" откри нарушения, съобщиха от пресцентъра
Коментари Харесай

Извънредна проверка на язовир Студена установи нарушения

Извънредна инспекция на язовир "Студена " откри нарушавания, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Тя е осъществена от представители на Министерството на околната среда и водите, специалисти от Басейнова дирекция "Източнобеломорски регион " и Община Перник. Проверката е по отношение на информация от регионалния шеф на Перник за отклонение на води за язовира.

При осъществения оглед на водоизточник "Врелото “- един от водоизточниците, захранващи язовир "Студена ", е открито, че водата постъпва във водовземна шахта, като дребна част от нея се води към язовир "Студена ". От шахтата чрез тръба водата отива в помпена станция "Крапец " и водоснабдява град Радомир. Тази скица на подаване на вода към град Радомир е разрешена само в изискванията на спешна обстановка. Това изискване е било поставяно постоянно от Министерството на околната среда и водите към ВиК-Перник във всички графици от 2003 година до момента.

По време на инспекцията, която завърши късно през вчерашния ден, е открито, че помпената станция за водоснабдяване на град Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир "Студена ". Контролиращите са получили информация на място от дежурния на помпената станция, че работата й е била прекратена едвам на 28 ноември. Това съответствува и с изпратената от ВиК-Перник информация за по-голям приток на 28 ноември от посочвания до този миг към язовир "Студена ".

При инспекция на място на Водноелектрическа централа "Студена ", стопанисван от ВиК, е открито, че ВЕЦ-ът не работи. За отчитане на водните количества, които се черпят от язовира, е открито, че отчитането на водно количество до 24 ноември се е правило по разходомерно устройство, което все още на инспекцията липсва. Министерството на околната среда и водите не е известено за демонтирането на разходомерното устройство, което регистрира употребените от язовира води. Установено е, че савакът, през който се подават води, за двете промишлени предприятия в Перник - "Стомана индъстри " и "Топлофикация-Перник " е затворен и запечатан с хартиена лепенка на ВиК и сега на инспекцията не се подава вода за промишлени потребности.

Проверките не престават, като ще бъде изискана информация от електроразпределителното сдружение за електрическа сила, употребена от Помпена станция "Крапец ", с цел да се откри по неоспорим метод какво количество вода е отклонявано към град Радомир и не е постъпвало в язовир "Студена ". Ще бъде изискана и информация за помпената станция, която взима вода за водоизточник "Сиреняците ", с цел да се откри дали същата е работила и дали е било належащо включване на водовземане "Врелото ", имайки поради че сдружението има разрешителни за питейни води за град Радомир от подземни води.

Ще бъде изработен и цялостен обзор на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са употребили последните шест месеца и дали е имало потребност за допълнение. Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за определяне дали помпена станция "Крапец " е работила в отвън спешен режим.

Язовир "Студена " е ситуиран в западния завършек на Витоша. Изграден е през интервала 1953-1955 година върху част от землището на село Витошко и Крапец, които са заличени през 1953 година. Пуснат в употреба през 1955-а. Разположен е на река Струма до едноименното село Студена. Язовирът е главен източник за водоснабдяване на град Перник и района. Поради това е разрешен единствено лов на риба и се охранява.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР