Извънредна новина от Украйна преди броени минути. Българският кораб с

...
Извънредна новина от Украйна преди броени минути. Българският кораб с
Коментари Харесай

Класически фейк: Нацистите от Азов взривиха българския кораб, всички моряци са загинали

Извънредна вест от Украйна преди броени минути. Българският транспортен съд с моряци, който от няколко седмици е блокиран в Украйна, преди часове е бил взривен от бойци на нацистката формация “Азов”. Всички родни моряци са починали.

Новината беше доказана от Министерство на защитата, написа уеб страницата AlarmaNews.bg. Тя е илюстрирана със фотография, на която се вижда обхванатия от пламъци транспортен съд.

Путинската агитация към този момент експлоатира новината, която се оказа типичен, излиза наяве от къс пост на фейсбук страницата на Атлантическия съвет на България. А групата на русофилите и русоробите у нас към този момент са „ пламнали “.

„ Ако това е истина,разбирам за какво премиера не се яви в Народно събрание да даде отговор,на подобен въпрос от водача на Възраждане “, написа на фейсбук страницата си Севдалин Станков.

„ Ето ви популярност Украйна “, отбелязва пък Виолета Стоименова в обществените мрежи.

От Министерството на защитата отхвърлиха изказванията, че корабът „ Царевна “ с български екипаж е погубен край пристанище Мариупол. Успокоиха, че моряците ни са живи и опровергаха подправените вести, които се появиха. Това е първото изказване на българска институция, откакто в интернет уеб сайтове плъзнаха изказвания, че корабът е взривен с ракета, изстреляна от украинския батальо „ Азов “ и че всички на борда са починали.

Твърденията са съпроводени със фотография, чиято меродавност не може да бъде потвърдена. Преди седмица министър председателят Кирил Петков съобщи, че държавното управление е в непрекъснат контакт както с екипажа на „ Царевна “, по този начин и с екипажа на кораба „ Рожен “, който е край украинското пристанище Черноморск. Според Петков евакуация на екипажите може да бъде подхваната едвам когато обстановката стане безвредна, съобщи

Каква е истината за фотографията, илюстрирала фалшив новината?

Снимката към материала в AlarmaNews.bg в действителност е употребена преднамерено, тъй като тя е обвързвана с пожар на контейнеровоз, пренасящ химикали, до момента в който плавал край крайбрежията на Шри Ланка. Снимки от въздуха са публикувани от шриланскийските Военновъздушни сили.

Горящият транспортен съд плава под сингапурски байрак. Той транспортира 1486 контейнера, в това число 25 тона азотна киселина и други химически субстанции. Натоварен е бил на 15 май в индийското пристанище Хазира.

В 25-членния екипаж на контейнеровоза има филипинци, китайци, индийци и руснаци. Компания " Екс-Прес фийдърс " (X-Press Feeders), притежател и оператор на кораба, удостовери, че екипажът е в сигурност и сподели, че работи в тясно съдействие с шриланкийските управляващи и служби за потушаване на пожара и избавяне на плавателния съд и товара, съобщи Асошиейтед прес.

С пламъците са се борили пет влекача, подпомагани от закотвен наоколо транспортен съд на шриланкийския военноморски флот, сподели представител на флота. Компанията означи, че от Европа е пристигнала профилирана противопожарна техника, която също се е присъединила в избавителните интервенции.

Пожарът е бил овладян на 24 май сутринта, само че още веднъж е излязъл от надзор заради утежняване на метеорологични условия и непрекъснатата реакция на химикалите в кораба.

Повече от явно е, че става дума за мръсна операция и опит още веднъж да бъде посочена Украйна като страна на нацисти, а отряда " Азов " - тайфа убийци, които мародерстват безнаказано на всички места из Украйна. Освен това изказванието съответствува с разказа на Кремъл какъв брой рискови са украинците нацисти, от които би трябвало да бъдат избавени рускоезичните поданици в страната - по този начин Путин оправдава своята инвазия в Украйна. Но тази мантра е доста комфортна и за българските русофили и путинофили, които ще кажат - ето, виждате ли за какво не би трябвало да изпращаме военна помощ на Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР