Извънредна новина Най-важните новини в момента, в който се случват

...
Извънредна новина Най-важните новини в момента, в който се случват
Коментари Харесай

Здравка Евтимова разясни казуса с номинацията на Георги Господинов за Нобелова награда

Извънредна вест Най-важните вести сега, в който се случват - непосредствено в имейла Ви.
Във връзка със създалата се неизясненост по отношение на за литература за 2022 година, " Дневник " се свърза с председателката на ПЕН център България Здравка Евтимова, с цел да обясни процедурата по подаването ѝ.

По-рано през седмицата бе публикувано известие за номинацията на българския публицист за най-престижната литературна премия, което гласеше, че е изпратено предложение за номинация, подписано от председателката на ПЕН център България Здравка Евтимова. Уточняваше се, че то е направено още през януари и от този момент няма отговор от Шведския нобелов комитет.

Тази дефиниция разпали спор в културната общност дали именитият български публицист в действителност е номиниран или това е авансово предложение, което занапред ще се бори за същинска номинация.

Номинация, а не предложение

Пред " Дневник " през днешния ден Здравка Евтимова посочи, че вярната дефиниция на процедурата е " номинация ", а не " предложение за номинация ".
" Ние сме го номинирали, всичко от наша страна е направено и в този момент стискаме в действителност палци ", сподели тя.
 Резерват за хора и вълциС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Във връзка с неналичието на отговор от комитета, което провокира част от подозренията, тя изясни, че да вземем за пример предходната година комисия от университетския състав на ПЕН клуба е предложила за Нобелова премия за литература писателят Владимир Зарев. Тогава по същия метод е било изпратено писмо с номинация, само че до края по този начин и не е пристигнала противоположна връзка от комитета. Така че няма такова очакване и в този момент.

Тя показа, че кандидатурата за Нобелова премия на Георги Господинов не просто е почтена, а фактически има късмет да завоюва.

" Смятам, че Георги Господинов е един доста заслужен публицист. И в случай че той завоюва Нобеловата премия, ще бъде напълно справедливо ", сподели Здравка Евтимова.

" Аз не знам какви са и за какво са тези разногласия, само че за мен няма никаква опция за недоумение. Когато го номинирахме, изпратихме писмото с цялата наша аргументация за какво го предлагаме, до всички 51 члена на ПЕН-център, това е доста транспарантен развой. Имаше цялостна изясненост, цялостна бистрота. И никой не е претендирал от нас да пазим загадка ", изясни тя.

Цялото изявление със Здравка Евтимова по отношение на номинацията на Георги Господинов и премиерата на новия ѝ разказ " Резерват за хора и вълци " очаквайте на следващия ден в " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР