Извънредна епидемична обстановка ще се обявява единствено с решение на

...
Извънредна епидемична обстановка ще се обявява единствено с решение на
Коментари Харесай

Извънредна епидемична обстановка ще се обявява единствено с решение на Министерски съвет

Извънредна епидемиологична конюнктура ще се афишира само с решение на Министерски съвет, взеха решение депутатите с утвърдените на второ четене промени в Закона за здравето.

Новите текстове имат за цел да набележат ограниченията, към които ще се придържа страната ни, с цел да се опита да ограничи болестта от COVID-19 след края на изключителното състояние, чийто период изтича на 13 май и няма да бъде удължаван.

Извънредна епидемиологична конюнктура ще може да се афишира за избран интервал от време с решение на кабинета, по предложение на министъра на опазването на здравето и въз основа на осъществен разбор на риска от държавния здравен контрольор.

Първоначалното предложение бе това да става решение на здравния министър, само че ръководещите се отхвърлиха от него. Отговорността да се носи от Министерски съвет като групов орган бе и настояването на опозицията от Българска социалистическа партия.

„ Ние разчетохме вашето искане като искане за ясно вдишване на политическата отговорност ”, съобщи по време на днешните диспути правосъдният министър Данаил Кирилов, предава БГНЕС.

По предложение на ГЕРБ депутатите утвърдиха и 8 критерия, част от които би трябвало да бъдат налице, с цел да се разгласи изключителна епидемиологична конюнктура в страната или на територията на обособен район.

На наложителна изолираност ще подлежат всички заболели от заразни болести. Остава и карантината за потвърдените контактни на тях лица.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР