Извънпарламентарното дясно обединение Демократична България поиска преразглеждане на наредбата за

...
Извънпарламентарното дясно обединение Демократична България поиска преразглеждане на наредбата за
Коментари Харесай

Демократична България поиска срокът за подмяна на касовите апарати да бъде удължен

Извънпарламентарното дясно обединяване " Демократична България " изиска преразглеждане на наредбата за касовите апарати, съгласно която до края на март всички регистрирани по Данък добавена стойност компании би трябвало да обновят касовите апарати и софтуера, който употребяват, с утвърден от Национална агенция за приходите. 

Демократите желаят да бъдат изменени условията към софтуера на Наредба № Н-18 по повод свръхрегулацията на данни и процеси във компаниите, които постоянно съставляват сензитивна бизнес информация, както и да се предотврати опцията софтуерните разработчици да дават спомагателен програмен продукт, който да бъде в прорез с наредбите ѝ.

От десницата желаят и удължение на периода за замяна на всички фискални устройства и програмен продукт до 31 декември 2019 година

Според Демократична България новата Наредба № Н-18 е в ущърб на бизнеса освен поради цената, която би трябвало да се заплати (над 200 млн. лева.), само че и заради спомагателните условия, които се вкарват за всички компании, употребяващи търговски програмен продукт.

От обединяването на ДСБ, Зелените и Да, България показват и аргументите, заради които срокът даден на компаниите е нереално къс:

– Наредбата бе призната в края на септември 2018 година За дребните и междинни компании е предизвикателство до 31 март 2019 година да обновят софтуера, който употребяват за работата си.

– Самите софтуерни компании, които актуализират и записват софтуера си в Национална агенция за приходите, занапред разгласяват синхронизирани с условията на наредбата версии. Към 20 януари единствено 6 софтуерни разработчици са подготвени със програмен продукт в сходство с условията на Национална агенция за приходите.

– Към 20 януари подготвени за продажба са непълен брой модели касови апарати. Голяма част от производителите към момента не са завършили сертификацията на фискалните си устройства в Българския институт по метрология.

– Дори да приемем, че към началото на февруари всички фискални устройства са подготвени за продажба, то времето до 31 март е извънредно незадоволително за образование на сервизните компании и замяната на над 250 000 касови апарати.

– Всички огромни вериги заведения, супермаркети, магазини ще имат усложнения да обновят софтуера и фискалните си устройства до крайния период, заради специфики на потреблението им.

– Софтуерните интегратори няма да съумеят в този период да обслужат всички свои клиенти, с цел да не бъдат в нарушаване на закона от 1 април.

– Изискването софтуерът да бъде наложително с интерфейс на български език е удар против фирмите (в по-голямата си част международни), опериращи с непознати софтуерни артикули.

Според десните, в случай че срокът не бъде продължен доста компании, лечебни заведения, публични заведения, градският превоз няма да са изпълнили условията на Наредба № Н-18. Изборът пред тях ще бъде да работят в прорез със закона и да рискуват санкция от Национална агенция за приходите или да спрат работа. Освен това сервизните компании няма да съумеят да обновят фискалните устройства на компаниите качествено и в период.

Друг проблем съгласно Демократична България е, че софтуерните разработчици няма да съумеят да дават качествени версии на стратегиите си, рискувайки загуба на информация и неправилна работа на софтуерните артикули, конфигурирани във компаниите.

Разходите на бизнеса за нови версии на потребления програмен продукт, коригиращи несъответствия с Наредба № Н-18, ще се усилят, показват от извънпарламентарната десница и предвиждат, че всички тези проблеми ще доведат до безпорядък в цели браншове на стопанската система, а преждевременната замяна на софтуера може да докара до спомагателни загуби за компаниите, свързани с неправилното му действие.

Демократична България поддържа напъните за намаляването на каузи на сивия бранш в стопанската система. Това обаче, не би трябвало да се случва за сметка на правилните компании, нито да затруднява работата на бизнеса или да го принуждава да заплаща висока цена, нито да усилва административните му разноски. Считаме, че рискът на 1 април огромна част от бизнеса и публичните услуги да бъдат принудени да работят в прорез със закона е огромен и призоваваме Национална агенция за приходите и МФ за намиране на уравновесено решение. Настояваме Национална агенция за приходите незабавно да възобнови разговора с браншовите асоциации, с цел да промени Наредба № Н-18 във тип, удовлетворяващ бизнеса и МФ, се споделя още в позицията на обединените десни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР