Извънпарламентарните партии АБВ“ и МИР“ ще сезират Европейската комисия и

...
Извънпарламентарните партии АБВ“ и МИР“ ще сезират Европейската комисия и
Коментари Харесай

Партии сезират ЕК за неслучващото се машинно гласуване

Извънпарламентарните партии „ АБВ “ и „ МИР “ ще сезират Европейската комисия и Венецианската комисия за неслучващото се машинното гласоподаване у нас. Това стана ясно по време на полемика в Българска телеграфна агенция, отдадена на подготовката и организацията на демократични избори. Според упованията на ледера на " АБВ " Румен Петков, на следващия ден ще забележим внасяне в Народното събрание за следващ път на промяната на закона и анулацията на машинното гласоподаване. По думите му, това е следващото тъпчене на изборното законодателство в страната.
„ Практически се попречва правото на почтен избор на българските жители и дори не се предпоставя, а се подсигурява манипулирането на изборния развой и в последна сметка - изборния резултат “, уточни Петков.
В раздел 3 на Изборния кодекс е записано осъществяване на машинно гласоподаване, акцентира ръководителят на Политическа партия МИР Симеон Славчев. Той укори ръководещите, че нарушават освен национално законодателство, само че и европейското и уточни членове 20, 22 и 223 от Договора за действието на Европейски Съюз. „ Политическа партия МИР ще подаде тъжба до Европейска комисия и ще чака инспекция и вероятно формиране на наказателна процедура против българското държавно управление заради обстоятелството, че не съблюдава закона и нарушава правото ни на почтен избор посредством машинно гласоподаване “, безапелационен е той.
„ Има опити да се анулира машинното гласоподаване. Не би трябвало да се позволява, би трябвало да се противопоставим - и цивилен, и политически на това деяние, в случай че възникне то в Народното събрание “, добави Славчев и прикани всички български жители, партии и неправителствени организации да се причислят към националната идея за провеждането на почтени избори посредством машинно гласоподаване.
" Фактът, че 6 - 7 години не се позволява машинното гласоподаване, демонстрира от какво го е боязън Борисов. Борисов го е боязън от машинното гласоподаване като демон от тамян, тъй като това лимитира опцията да бъдат манипулирани гласовете на 300 000 българи. С държавното управление на Борисов не знам по какъв начин могат да се проведат почтени и демократични избори ", разяснява Петков. Той акцентира, че при машинното гласоподаване протоколът мъчно може да бъде пренаписан.
„ Нека излезем по площадите на България, с цел да покажем, че едно е да тъпчеш шкафчета с евро и златни кюлчета, друго е да създаваш нормативна уредба и чувство за държавност и правдивост “, съобщи още Петков.
Той заяви, че двамата със Славчев ще се срещнат с проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян и ще упорстват „ изключителните избори, към които твърдим, че всички се стремим, да бъдат проведени и извършени тогава, когато имаме готовността за осъществяване на машинното гласоподаване “. Петков е безапелационен: „ Извънредните избори без машинното гласоподаване ще са с предупреден манипулиран резултат “.
Според Петков би трябвало да се потърси сметка и на ЦИК, тъй като, както разясни – „ тя със своите бездействия в действителност предпоставя в огромното си болшинство всички стъпки и дейности за манипулиране на изборния резултат и изборния развой като цяло “.
Той посочи, че двете партии ще сезират Венецианската комисия, че десетилетия наред нашето изборно законодателство се нарушава като технология заради правенето на съществени промени в изборната нормативна уредба в прекомерно къс интервал от време преди провеждането на самия избор.
По време на полемиката Петков посочи, че неналичието на отдалечено и електронно гласоподаване стопира най-малко 1 милион гласоподаватели от чужбина. „ Наистина ли не разбираме, че по този начин проведеното гласоподаване води в известното на всички село Буковлък, община Плевен - до 97% резултат за ГЕРБ “, уточни той.
Несъгласие с мнението, че измежду малцинствените групи царува неначетеност изрази и Христо Колев, ръководител на Софийската организация ан АБВ: „ Не е по този начин. Във Факултета има минимум сбъркани бюлетини “, уточни той и заключи: „ Живеем в паралелна действителност “.
Кметът на Мездра Иван Аспарухов означи, че не е основателно за невалидните бюлетини да се укоряват необразованите и уточни, че съгласно справките, тъкмо необразованите нямат недействителни бюлетини. Според него би трябвало да се вкара дейна регистрация.
Споделяйки опита на Политическа партия „ МИР “ от образование с машина за гласоподаване, Славчев уточни, че възрастни хора доста елементарно и бързо се справили с машината, а множеството не се били докосвали до банкомат.
„ У нас евентуално има основана неприятна политическа традиция ръководещите болшинства да търсят служебни преимущества, способи за манипулиране на вота и не бих споделил че не съумяват да ги реализират “, разяснява практиката на изборите Чавдар Георгиев, правист, някогашен член на ЦИК. Той се опълчи на концепцията за подмяна на машинното гласоподаване с машинно преброяване: „ Нищо няма да реши това, с изключение на да сътвори нови предпоставки за промяна на чувалите, което сме виждали по малкия екран “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР