Извън стените на този дворец се намира една страна, която

...
Извън стените на този дворец се намира една страна, която
Коментари Харесай

Джузепе Конте – Буревестник …

Извън стените на този замък се намира една страна, която с право чака ново ръководство и решения. Това, което е на път да се сътвори, е държавно управление на смяната. С тези думи в сряда вечерта 53-годишният правист и новобранец в политиката Джузепе Конте одобри от президента на Италия Серджио Матарела мандата за съставянето на идващият кабинет на страната.

Изборът му е резултат на изглеждащото невероятно на пръв взор съдружно съглашение сред ляво-популисткото придвижване “Пет звезди ” и крайно-десните евроскептици от “Лигата ” (доскоро “Северна ”, в последно време общонационална), които излязоха най-големите спечелили от създадените на 3 март парламентарни избори на Ботуша. И им лиши над три месеца да намерят общ език върху противостоящите се по редица фундаментални въпроси предизборни платформи – от обществените, до финансовите въпроси. Но в последна сметка изковаха икономическа стратегия, която да задоволи милионите привлечени под знамената и да изправи косите на специалистите с планувани над 100 милиарда евро държавни разноски за идващите пет години.

Популистките платформи минават елементарно, когато една от петте най-големи стопански системи в Еврозоната е и най-бавно възстановящите се от почналата през 2008 година международна финансова рецесия. И за последното десетилетие свиването на продуктивността й е с шест % от брутния вътрешен артикул на Италия, което от своя страна тласна спомагателни 3 милиона души под прага на бедността. Добавете към това и миграционният напън от последните три години по южните крайбрежия на страната и рецептата за самоналожена злополука е налице. Защото бъдещите управници на Италия – Луиджи ди Майо от “Звездите ” и Матео Салвини от “Лигата ” – в лицето към този момент на Джузепе Конте са дали обещание на гласоподавателите си и около тях на всички италиански жители, държавна дотация под формата на най-малък месечен приход в размер на 780 евро, за тези семейства, чийто членове интензивно търсят работа.

Планирали са въвеждането на две равнища на плосък налог – надлежно на 15 и 20 % за бизнеса и данъчни облекчения в размер до 3 000 на годишна база за фамилиите. Само за първата година ръководство свиването на налозите ще коства спомагателни 12,5 милиарда евро на италианската страна. И тези хрумвания бледнеят пред общата скица, която чакат да осъществят сполучливо.

Всичко това, несъмнено, в случай че държавното управление на Конте се образува. Защото приемането на утвърждението на президента за поста министър-председател е единствено първата стъпка в един по-скоро муден законодателен развой в Италия. Освен Конте, всеки един от претендентите за министри ще би трябвало също да бъде допустим за президента Матарела. Пост по пост. И всяко едно от спряганите до момента имена за основните постове – от финансите, до външните работи – е мотив за брожения. Окончателният състав на държавното управление ще би трябвало първо да постави клетва и след това да премине през избор на доверие пред двете камари на Народното събрание на Италия, където на доктрина “коалицията на новобранците ” има нужното болшинство да премине Рубикон-а. И оттова стартира сериозното предизвикателство в реализирането на процедура на поетите задължения. “Пет звезди ” подложи на електронно гласоподаване съдружното съглашение с “Лигата ” и получи съвсем единомислещата поддръжка на стотици хиляди свои членове. Които с възторг се включиха в онлайн блиц-гласуването в края на предходната седмица, с цел да потвърдят, че са съгласни с общите проекти.

С което основателно доближаваме до на практика незнайният в политическото пространство до момента, както на Ботуша, по този начин и в Европа, Джузепе Конте, хипотетичният идващ министър-председател на Италия и буревестникът на промени, които никой в Европейски Съюз не чака с положително око.

Конте е роден на 8 август 1964 година в селцето Волтурара Апула в южната италианска провинция Фогия. Там и приключва междинното си обучение, а през 1988 година взема тапия по право от един от най-старите университети в Европа, “Ла Сапиенца ” в Рим. И като цяло съдържателната информация за него се изчерпва дотук. За Джузепе Конте знаем, че се отдава на академичната кариера, която го води поредно на преподавателски позиции в университети в Рим, Малта и Сасари, преди да се откри в този във Флоренция като професор по частно право. В общественото пространство се появи преди изборите през март, когато водачът на “Пет звезди ” Луиджи ди Майо загатна името му за вероятен член на кабинета, като министър на обществената администрация. С всички танци към съдружното държавно управление последните месеци, Джузепе Конте към този момент има шанса да е министър председател.

… или “калинка ”

Можете единствено да си визиите като на практика чужд претендент за министър-председател, повдигнат от нова и неутвърдена партия като “Пет Звезди ”, яхнала вълната на националното неодобрение, че Джузепе Конте е обект на в допълнение внимание от страна на медиите на Ботуша, откогато името му се спряга за поста. И по този начин последните седмици се наложи на Нюйоркският университет да отхвърля, че за господин Конте има каквито и да е документи, че в миналото е “усъвършенствал знанията си ” по право при тях, каквото и да написа в биографията му за 2013 година Университетът в Кеймбридж пък избра да заложи на правото на конфиденциалност на някогашните си студенти и да откаже да разяснява дали Конте е правил “научни проучвания ” там през 2001. От придвижването “Пет Звезди ” упорстват че става въпрос за клеветническа акция, ориентирана към подкопаване на престижа на техния претендент за министър председател на Италия. Помните ли?!

ЗА НЕГО

Той ще е специалистът по дебюкратизиране
Кандидат-премиерът ни Джузепе Конте е специалист по опростяване, по дебюкратизиране и по образуване на административната машина – това е, което огромна част от бизнеса желае. Удовлетворен съм и се надявам, че никой няма да поставя трудности пред раждането на новия кабинет.
Матео Салвини,
водач на “Лигата ”

Въпреки това
е необикновен избор

Той (б.р. – Джузепе Конте) беше определен като безпристрастен, допустим, компромисен претендент от страна на Луиджи ди Майо, водачът на придвижването “Пет звезди ” и Матео Салвини ръководителят на крайно-дясната “Лига ”, тъй като и двамата се отдръпнаха от виновната позиция. Но даже и по този начин, той беше необикновен избор по доста способи – господин Конте е тъкмо този тип характерен представител на одобрения политически ред – елитаристичен, академик-технократ. Точно тази порода, против която “Пет звезди ” се разгласи изначално.
Ник Скуайърс,
сътрудник на
“Дейли Телеграф ”

С него се бележи нова ера
Назначаването на господин Конте (б.р. – за министър-председател на Италия) поставя началото на нова политическа ера. Която можем в действителност да назовем “Третата италианска република ”. В която обичайните идеологии бяха победени от директната народна власт.
Луиджи ди Майо,
водач на придвижване
“Пет Звезди ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР