Извън репортажите за политика, икономическите новини често доминират в заглавията

...
Извън репортажите за политика, икономическите новини често доминират в заглавията
Коментари Харесай

В Бртания успокояват британците, че инфлацията в Европа е по-лоша

Извън репортажите за политика, икономическите вести постоянно преобладават в заглавията в последно време. Инфлацията се оказа проблематична в международен мащаб след пандемията от Covid-19, изключително откакто Русия нахлу в Украйна, написа " Метро ".

Терминът " инфлация " се отнася до повишаване на цените, което се мери от Службата за национална статистика (ONS) в това, което се назовава Индекс на потребителските цени.

Всеки месец те събират " кошница " от над 700 артикули и услуги и съпоставят цените им с цените, в които са били преди дванадесет месеца.

Но по какъв начин се съпоставя обстановката на Обединеното кралство с други европейски стопански системи?

Инфлацията в Обединеното кралство неотдавна доближи исторически върхове. Този месец ONS разгласява вести, че показателят на потребителските цени (CPI) на Обединеното кралство за 12 месеца е достигнал 10,1% през септември 2022 година

Обединеното кралство също доближи същия % през юли, преди леко да спадне през август до 9,9%.

CPI, в това число жилищните разноски на притежателите (което включва разноските, свързани с притежаването, поддръжката и живеенето в личен дом), също се е повишил с 8,8% през 12-те месеца до септември 2022 година

Смята се, че последният скок се дължи на доста повишаване на цените на храните и безалкохолните питиета, които са се повишили с 14,6% през 12-те месеца до септември 2022 година по отношение на 13,1% през август. ONS пресмята, че това е най-високият % от април 1980 година

Стоките за бита, обзавеждането и нощувките в хотели също се покачват, до момента в който моторните горива имат принос в посока надолу за изменението на цените.

Какви са темповете на инфлация в Европа?

Нивата на инфлация в Европа варират, като някои се показват по-добре от Обединеното кралство, други се показват по-зле, а други се движат към същото равнище.

Според хармонизирания показател на потребителските цени (HICP) на Statista за инфлация в Европейския съюз (ЕС) за септември 2022 година, 10,1% за Обединеното кралство е малко по-добро от междинното за блока от 10,9%.

Държавите с най-лоши резултати са Естония с 24,1%, Литва с 22,5% и Латвия с 22%.

Въпреки това, в долната част на скалата, Франция е с най-ниския % на инфлация от 6,2%, със 7,4% в Малта и 8,4% във Финландия малко нагоре.

Около 12-месечния HICP на Обединеното кралство от 10,1% се движат Португалия с 9,8% и Швеция с 10,3%.

Текущата междинна стойност за Европейски Съюз от 10,9% е най-високата в блока. Предишните пикове включват юли 2008 година, когато стопанската система беше подложена на инфлационен напън заради внезапното нарастване на цената на петрола, като инфлацията доближи връх от 4,4%.

Извън Европа други страни също се борят с инфлацията. Съединени американски щати неотдавна означиха 40-годишни върхове, като инфлацията се оказа огромен проблем на идните междинни избори.
 Годишната инфлация доближи 18.7%
Годишната инфлация доближи 18.7%

Национален статистически институт дефинира и месечната инфлация за септември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР