Извън обхвата на системата засега остават международните влакове. Недоволни пътници

...
Извън обхвата на системата засега остават международните влакове. Недоволни пътници
Коментари Харесай

Бавни държавни железници

Извън обсега на системата към този момент остават интернационалните влакове. Недоволни пасажери не липсват

© Надежда Чипева БДЖ се бави година с поръчките за таблети за кондукторите. Още по тематиката
Кабинетът даде 60 млн. лева заем на БДЖ

Парите се дават възмездно на държавния транспортьор
2 авг 2017
Московски върна остарялото управление на железниците

Владимир Владимиров за следващ път оглавява БДЖ
10 май 2017
БДЖ: Ретро вечно

ЖП-превозвачът продава билетите си по архаични начини. Досега е имало три плана за електронно билетоиздаване, само че нито един от тях не е въведен, като и последният на " Информационно обслужване " се бави.
2 мар 2017 16.7 хиляди са продадените онлайн билети през уеб страницата на БДЖ през 2017 г.21.4 млн. пасажери са превозени през 2016 г.За системата за билетоиздаване на " Българските държавни железници " се знае, че работи главно офлайн. По остарял прийом, основан на MS DOS. Всяка каса продава сама за себе си. На хартия се маркират продадените места. Информацията за свободните седалки се подава от гара на гара по телефон. А за пресмятането на цените с всички типове понижения и условия оказват помощ специфични книжки - тарифни пътеводители. Цялата информация за продажбите на гарите пътува в книжен тип, по трен и то седмици преди да доближи до централното звено на компанията.

За внедряването на съвременна онлайн система, където с няколко клика да можеш да се ориентират във влаковете, местата, цените и да направиш покупка през интернет се приказва от към 20 години. Гарите на БДЖ, които са към 240, би трябвало да са свързани в единна система, която да подава информация в мига, в който се прави продажба. Кондукторите би трябвало да могат с таблети да отчетат баркодовете на продадените онлайн билети и те самите да продават такива благодарение на портативни принтери. А закъсненията на влаковете или потребността от спомагателни вагони да са ясни в действително време.

От всичко това първо ще завоюва самата железница, която ще може в действително време да следи продажбите си. От друга - ще се понижи ръскът от неточности за чиновниците на БДЖ. И не на последно място ще се улеснят пасажерите. Въпреки че онлайн системата за билетоиздаване е подготвена от края на 2016 година тя досега се вкарва със скоростта на парен локомотив, движещ се по жп линия в градеж.

На финалната права. За трети път

До момента има три опита за разработване и внедряването й. През години със задачата се занимават компании като HP и Siemens и " Ай Би Ес България ", само че нещата по този начин и не се завършват от жп превозвача. Последният опит беше поверен на държавната " Информационно обслужване ".

От края на 2016 година има уверение, че направената система дава отговор на условията и може да бъде приведена в употреба. Към момента опция онлайн да се закупят билети има все по този начин единствено за лимитирани вътрешни направления. По неразбираеми аргументи БДЖ не афишира поръчка за закупуването на нужните таблети за кондукторите и това стопира стартирането й в цялостен обсег. Свързаните гари в единната система за продажби в действително време са 15, като от БДЖ заявяват, че " до началото на март ще бъде въведена в 80 гари в цялата страна ".

Извън обсега на онлайн системата за билети остават интернационалните влакове (виж втория текст). От БДЖ изясняват, че те " ще бъдат включени към спомагателен модул на билетоиздаващата система, който следва да бъде създаден след цялостното внедряване на системата за влаковете на територията на страната ". При тях и в този момент системата за продажби на билети е друга, като до най-точна информация за цени и предложения за интернационален трен може да достигнете или като се обадите по телефона, или на някое от избраните гишета по гарите.

Система в нереално време

За аргументите за забавянето на системата, създадена от " Информационно обслужване ", от БДЖ дават отговор сбито. " Пълното въвеждане на системата е трудоемък и комплициран развой, за който се изисква образование на личния състав на билетните каси за издаване на билети посредством новата система и обезпечаване на нужните механически средства за работа със системата и за реализиране на прехода сред двете системи ". " В момента се приготвя и поръчка за избор и закупуване на валидиращи устройства, посредством които да се чекират издадените билети онлайн ", допълват още от там. Т.е. това са нужните таблети за кондукторите по влаковете, върху които от компанията мислят към този момент към година.

Отделно би трябвало да бъде обезпечено и интернет покритие на жп гарите в страната, както и нужната техника за работата на касиерите там, като около втория план за онлайн билетоиздаване, поверен през 2012 година на " Ай Би Ес България ", БДЖ беше поръчало 450 броя компютри и още толкоз печатащи устройства за гарите си.

Основното, което липсва на самата жп компанията, сякаш е мотивация за внедряването на система, която да изсветли продажбите й. В действително време. Система няма, позвънете!
Из неволите на един неудовлетворен пасажер

През лятото на 2017 година Славчо Димитров взема решение, че ще пътува с трен от София до Солун. Тръгването е на 21 юли с нощния трен. Връщането - на 23-ти, още веднъж с нощния трен. Той търси информация на формалната страница на БДЖ. Намира единствено разписанието на влаковете, само че не и цените. Звъни по телефона на едно от бюрата за издаване на билети за интернационалните линии в София. От там му е отговорено, че цената на пътуването му е 95 лева При пазаруването на билетите на гара Видин обаче той заплаща съвсем 103 лева След заплащането звъни още веднъж по телефона. Оттам още веднъж му споделят, че билетът коства към 95 лева Като причина за получената разлика му е обяснено, че в по-високата цена не е приложено някакво понижение.

" Тогава у мен породи въпросът, откакто ние пасажерите сме лишени от опцията да забележим със личните си очи цените на билетите по интернационалните линии, по какъв начин тогава можем да знаем дали са ни предложили най-ниската цена за съответното пътешестване ", пита той в писмо до ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов Йотов. Следващият му въпрос е " въобще по какъв начин е допустимо за едно и също пътешестване сред две съответни гари, в един и същи трен и вагон, в един и същи ден и при едни и същи условия на пътуването да съществува повече от една допустима цена ".

Последното е процедура да вземем за пример за нискотарифните превозвачи, чиито комплицирани билет системи моделират цените, само че и при тях пасажерът няма опцията да избира сред две цени в еднакъв миг. БДЖ няма сходни билет системи, само че също предлага ценова динамичност. В случая на държавния жп транспортьор обаче тя се дължи не на комплицирани логаритми, а на чисто човешкия фактор, който със своите умения и дефекти съумява да въздейства на цената, счита Славчо Димитров.

Две цени, едни 7.83 лева

Димитров написа писма и тъжби до превозвача, Изпълнителна организация " Железопътна администрация ", контролираща жп бранша, КЗП и министъра на превоза. Исканията му са две. Да му се възвърне сумата от 7.83 лева И цените на билетите по интернационалните линии да бъдат оповестени документално.

През септември Славчо Димитров получава отговор от Николай Макавеев, началник бранш " Международно билетоиздаване ". Той уведомява недоволния пасажер, че в действителност съществува една по-ниска цена на съответния билет, само че тя не му е била препоръчана сега на покупката от служителката на касата. От отговора излиза наяве, че касиерът във Видин получава дисциплинарно наказване, защото " е показал недосетливост ", защото е " продал билет с вярна цена, само че не е съобразил, че за този трен и за тази дата на пътешестване може да се издаде и билет с по-ниска цена ".

Касиерът няма право да възвърне сумата на пасажера, защото разпоредбите не го разрешават. Органът, който се занимава с рекламациите също - без експлицитното разпореждане на шефа на " БДЖ - Пътнически транспорти ", защото издаденият билет е с вярна цена, а цялото разстояние е пропътувано.

Факторът касиерка

В началото на октомври шефът на " БДЖ - Пътнически транспорти " дава отговор на Димитров, че сумата от 7.83 лева ще му бъде възобновена. Пътникът обаче остава неудовлетворен. " Не излиза наяве, кое е основанието за това БДЖ - Политическа партия да реши да ми възвърне една сума ", написа той до КЗП. " Защо някой ми се извинява и ми предлага възобновяване на една сума, потвърждавайки, че категорично нарушаване няма, както и че билетите ми за пътешестване с БДЖ са издадени вярно и на вярна цена ".

Димитров окачествява дисциплинарото наказване на касиерката като " измиване на ръцете ". " Тази служителка надали има виновност, че " БДЖ - Пътнически транспорти " живее в предишния век, написа той. И продължава: " Вина за това има управлението на БДЖ, за това че чиновниците му към момента пресмятат цените с калкулатор в ръка. На процедура касиерът, който е обезпечил повече пари в касата на БДЖ и то по законен метод, в последна сметка е разгласен за отговорен от същата тази компания ".

Съществуването на сходни проблеми в билетоиздаването е подбудено не е от друго, а от неналичието на онлайн система, която да отстрани човешкия фактор. В средата на ноември шефът на " БДЖ - Пътнически транспорти " Пламен Пешаров в писмо до Славчо Димитров написа че: " все още се построява система за онлайн билетоиздаване с опция да се обезпечи за пасажерите предварителна инспекция на интернационален маршрут с визуализиране на всички вероятни цени и предложения. Това е услуга, която следва да се развие и да бъде въведена, като все още не може да бъде препоръчана на клиентите на " БДЖ - Пътнически транспорти ". Писмото продължава по този начин: " В тази връзка остава единствената опция, от която предлагаме да се възползват пасажерите, а точно да се осведомят предвартелно по телефона за ценовите условия в интернационалните транспорти ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР