Извън известните три български банки, които са били готови да

...
Извън известните три български банки, които са били готови да
Коментари Харесай

Четвърта банка у нас също смятала да финансира Инерком за ЧЕЗ

Извън известните три български банки, които са били подготвени да финансират договорката на пазарджишката " Инерком " за придобиването на българските енергийни активи на чешката ЧЕЗ, още една кредитна институция у нас е считала да поддържа Гинка Върбакова за придобивката, провокирала политически и публичен скандал в България, както и голям брой въпроси в Чехия. В момента се чака дали Върбакова ще успее да обезпечи 340 млн. евро за заплащането на сумата, което би трябвало да стане до края на ноември.

Финализирането на договорката обаче от ден на ден е под въпрос, защото договарянията на " Инерком " с част то банките са претърпели неуспех, по информация на източници на Mediapool, а също така в петък – 22 юни, на общо заседание https://www.cez.cz/en/investors/general-meetings/50.html на ЧЕЗ Апелативен съд се чака промяна на надзора, което на собствен ред може да докара до промяна на мениджмънта и дейности против договорката, която сътвори репутационни проблеми за чешката компания

За четвъртата банка излиза наяве от писмо на Българската национална банка, с което Mediapool разполага, до ръководителя на Народното събрание, с което се извършва настояването на краткотрайната комисия в Народното събрание, проверяваща договорката " ЧЕЗ ", банковият регулатор да даде информация за по отношение на поетите финансови задължения от български банки по отношение на договорката сред " Инерком " и ЧЕЗ.

Българска народна банка е питала 21 банки у нас и четири клона на непознати кредитни институции дали са поемали задължения да кредитират " Инерком ", дали са издавали писма за желание " ЧЕЗ Груп " в България след придобиването на активите ѝ. Седемнадесет институции са отвърнали, че не вземат участие и не са взели участие във финансиране, не са поемали задължения и не са заявявали интерес към договорката.

Една от банките е уведомила, че е издала банкова гаранция в интерес на едно от сдруженията от " ЧЕЗ Груп " за присъединяване в процедурата по продажба на активите у нас, която е обезпечена с негови пари в сметка на кредитната институция. БНВ не показва коя е тази банка, само че съгласно осведомени става въпрос за " Уникредит Булбанк ", в която са сметките на сдруженията на ЧЕЗ в България и въпросната банкова гаранция е нужен в договарянията с възможния покупател документ, който при неуспех на договорката по виновност на ЧЕЗ да компенсира определения нов притежател.

Четири от българските кредитни институции са оповестили пред Българска народна банка, че са заявявали интерес за евентуално присъединяване във финансиране на възможна договорка по придобиване на активите на ЧЕЗ в България. В тази връзка те са дали на " Инерком " писма за интерес, писма за планове и писма за поддръжка, които обаче съдържали категорично волеизявление от страна на банките, че те не пораждат правно обвързваш, ангажимент за съответната банка и че подобен може да възникне само след разглеждане и утвърждение на финансови принадлежности с съответни параметри, според използваните процедури на съответните банки, и след разглеждане и оценка на цялата изискуема информация, която следва да се показа от страна на претендента за финансиране.

Отново Българска народна банка не показва кои са тези четири банки, базирайки се на банковата и професионалната загадка.

Досега известните от изявления в българските и чешките медии, както и от импортирана от премиера Бойко Борисов в Народното събрание информация за финансиращите договорката институции, имена на български банки са на държавната Българска банка за развиване, Първа капиталова банка и " Уникредит Булбанк ". Сега се оказва, че и четвърта финансова институция е била подготвена да даде пари за придобивката на Върбакова.

Самата " Инерком ", по време на следствието на парламентарната анкетна комисия, неведнъж разгласи, че това не е са банките, които ще дават пари заплащането на договорката, както и че в нея не вземат участие офшорни компании. Обявено беше, че се договаря с банков консорциум за приемането на синдикиран заем, който да покрие 70-80 на 100 от цената на договорката, а останалите пари ще са от " Инерком ". По информация на Mediapool обаче, след абсурда у нас, въпросният банков консорциум се е разпаднал и останалите банки, към които екипът на Върбакова се е обърнал за договаряния, са внимателни.

Самата компания майка в Чехия ЧЕЗ Апелативен съд е пред промяна на надзорния си съвет, която ще бъде обсъждана на общото заседание в петък. Този орган само че собствен ред може да инициира промени в управлението на компанията, в която над 70 на 100 са благосъстоятелност на страната. Повторно назначеният при започване на юни министър председател на Чехия Андрей Бабиш ясно сподели, че не харесва настоящия мениджмънт, както и решенията му към продажбата на българските активи. Според източници към момента е допустимо, даже и " Инерком " да откри парите за заплащането до края на ноември, ЧЕЗ да се откаже от договорката с Върбакова и да подписа такава с класирания на второ място претендент в процедурата по продажбата – индийската " Индия Пауър ", която даже е предложила по-висока цена от българския си съперник, само че с условия да я заплати на вноски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР