Изваждането на пазара на производителите на електроенергия от и над

...
Изваждането на пазара на производителите на електроенергия от и над
Коментари Харесай

Готвят за борсата и производителите на електроенергия от 1 до 4 Мвт с цел стабилизиране на свободния енергиен пазар


Изваждането на пазара на производителите на електрическа енергия от и над 1 МВт, нарастване на количествата на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) от страна на трите държавни сдружения в състава на БЕХ (АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и Националната електрическа компания – НЕК), както и реализиране на обединяването на пазарите (XBIT) са трите ограничения, които ще стабилизират пазара на сила и по-точно в сегмента пазар „ Ден напред “. Това стана ясно в границите на полемиката „ Ликвидност и ценови равнище при наложително присъединяване на борсовия електроенергиен пазар “. Промените, касаещи Закона за енергетиката, т.е. без обединяването на пазарите, в това число и опцията за отпадането на експортната такса ще бъдат импортирани в Народното събрание и се чака те да станат действителност преди новия регулаторен интервал от 1 юли, посочи по-късно пред публицисти ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. Той бе безапелационен, че за всички тези промени би трябвало да бъде направена пътна карта.

Вече се приготвят нови промени в Закона за енергетиката, свързани с изваждането на пазара на производители на електрическа енергия от 1 и над 1 МВт, заяви заместник-председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов. В същото време той бе и леко запазен дали тъкмо изваждането на тези нови производители (от и над 1 МВт) ще обезпечи нужната ликвидност на свободния пазар, „ защото през НЕК те и в този момент постъпват на него. Затова ще бъде направена деликатна преценка както за нужните промени, по този начин и за момента за такива промени “. По-късно, в границите на полемиката бяха разпознати проблемите и надлежно набелязани опциите за превъзмогването им.

Три са главните проблеми на свободния електроенергиен пазар – ниска ликвидност, волативност на цените и липса на пазарно обединяване със прилежащите пазари, съобщи ръководителят на регулаторната комисия Иван Иванов. Като съществени тези проблеми бяха припознати и от шефа на Асоциацията на търговците на електрическа енергия (АТЕБ) и от шефа на енергийната борса (БНЕБ) Константин Константинов.

Иван Иванов напомни, че свободният пазар започва през 2007 година, а БНЕБ преди три години. През тези три години се усилиха доста и количествата електрическа енергия, търгувани на борсата - с към 43 %. Малко над 6 млн. МВтч е търгуваният размер през 2018 година Свободният пазар сега е 62 %, а контролираният – 38 % през 2018 година, заяви Иван Иванов, като напомни и осъществените законови ограничения през предходната година – унищожаване на ролята на „ единствен покупател “, изваждането на пазара на производителите на 4 и над 4 МВт, прекосяването от заплащането на преференциални цени на електрическата енергия към награди и закупуването от борсата на софтуерните загуби от страна на ЕРП-та. Въведена бе също по този начин и централизирана търговия посредством БНЕБ, сподели той.

Сега, съгласно ръководителя на енергийния регулатор могат да подхванати основни ограничения за повишение на ликвидността на пазара.

Първо, с смяна в закона (Закона за енергетиката) би трябвало на борсата да излязат производителите от 1 до 4 МВт, с което да се разшири количеството електрическа енергия на БНЕБ. Второ, по думите на Иван Иванов, би трябвало да се усилят количествата в сегмента пазар „ Ден напред “ от сдруженията на БЕХ. „ Разбира се, техните благоприятни условия не са идентични и най-голяма опция има НЕК с помощта на обстоятелството, че има произвеждане от Водноелектрическа централа, които могат да покачат ликвидността, преди всичко на „ Ден напред “, а не по двустранни контракти “, изясни Иван Иванов. Припомняме, че през предходната седмица се дискутираше опцията тези количества да се обезпечават от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Вероятно обаче цената на излъчванията е изиграла роля за смяна на мнението.

На трето място ръководителят на КЕВР уточни нуждата от основаване на стандартизирани артикули – както по тип сила ( базови, пикови и офпик артикули и миксирани такива), по този начин и за интервал на предложение (дневен, петдневен, за месец, година, две или три). “Ако се направи един ясно стандартизиране на артикули на борсата то всеки търговец ще може да има изясненост за нуждите си “, изясни Иван Иванов, като очерта и потребността от финансови принадлежности - платформа за търговия, която да разреши хеджиране на риска на търговците и бизнеса.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР