Изучавайки единствения в света отровен примат лори, специалисти от Австралия

...
Изучавайки единствения в света отровен примат лори, специалисти от Австралия
Коментари Харесай

Учени обясняват защо хората страдат от алергия към котки

Изучавайки единствения в света токсичен примат лори, експерти от Австралия са разкрили общи характерности сред отровата му и алергенни протеини, секретирани от котките, написа РИА Новости, базирайки се на обява в сп. "Toxins ".

В естествена среда бавните по природа лори употребяват отровата си за битка с евентуални съперници измежду себеподобните. При животните ухапването им се демонстрира под формата на незарастващи рани, само че при хората се следят признаци на тежка алергична реакция - болежка, затруднено дишане, кръв в урината, анафилактичен потрес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Що се отнася до алергията към котки, тя се демонстрира при индивида поради специфичен протеин, който пухкавите домашни любимци отделят. Според специалистите въпросният протеин им е необходим, с цел да плашат други хищници и да пазят територията си.

Въз основа на резултатите от проучването учените считат, че в хода на еволюцията приматите лори и котките са почнали да създават едни и същи алергени, с цел да се защищават от врагове.

Специалистите се надяват, че откритието ще помогне да се създаде противоотрова против захапване от лори. Тези животни стават все по-популярни като домашни любимци, само че с цел да се предпазят, хората изваждат зъбите им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР