Изцяло обновеното читалище „Ралю Тодоров Кехайов 1929“, в руенското село

...
Изцяло обновеното читалище „Ралю Тодоров Кехайов 1929“, в руенското село
Коментари Харесай

Село Просеник с обновено читалище и нов културен живот, с лични дарения от депутати от ГЕРБ

Изцяло обновеното читалище „ Ралю Тодоров Кехайов 1929 “, в руенското село Просеник, отвори порти. Сградата на културната институция не беше ремонтирана 60 години.

Гости на откриването бяха претендентите за евродепутати от ГЕРБ Ивелина Василева и Асим Адемов и народните представители Димитър Бойчев, Диана Саватева, Ася Пеева и Галя Желязкова.

За реконструкцията на читалището са употребявани две парични дарения – от заплатите на депутатите от парламентарната група на ГЕРБ и от създателя на две здравни заведения в Бургас Семир Абумелих. „ Когато оказваме помощ, не разделяме общините по отношение на политическа мощ, която ги ръководи. Всички хора би трябвало да живеят в по-добра среда, това е и нашата цел. За да се пазят традициите и духовността е нужна и финансова поддръжка “, сподели Ивелина Василева в препълнената зала на читалището.

Тя напомни, че предходната година беше реконструиран пътят от с. Просеник до Слънчев бряг, благодарение на държавното управление.



Бяха отпуснати средства от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди за справяне с вредите от естествени бедствия. На учебното заведение, в селото, към този момент са отпуснати средства от Министерството на образованието за създаване на спортна площадка. Избран е реализатор и стартира построяването на спортните уреди. Осигурени са средства и за нова детска площадка, която ще размени старите уреди до читалището.

„ Вярваме, че няма втора употреба хора, обитаеми места и страни. За това ще настояваме и в Европейския парламент. Бъдете дейни жители “, прикани Василева.

Асим Адемов показа, че по време на предизборната акция разнообразни партии посещават обитаемоте места и дават обещание, само че всички в залата виждат действително изпълнен ангажимент. „ Аз съм родом от село край Гоце Делчев, там не преставам да пребивавам. За да бъде едно село живо, будно, то би трябвало да има храм, учебно заведение и читалище, а вие имате всичко това. Нека в обновеното читалище кипи културен живот и да носи наслада на жителите на с. Просеник “, пожела претендентът за евродепутат.

Кметът Стоян Добрев благодари на представителите на ГЕРБ за поддръжката и дружно с ръководителя на читалището Радостина Топчиева връчиха благодарствени писма и плакети на регионалния ръководител на ГЕРБ Димитър Бойчев и на Семир Абумелих.

Първата режисура в обновената културна институция бе на самоинициативен състав към читалище „ Самообразование 1919 “ от Приморско.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР