Изцяло новият Законопроект за киберсигурността мина на първо четене в

...
Изцяло новият Законопроект за киберсигурността мина на първо четене в
Коментари Харесай

Новият закон за киберсигурността мина на първо четене

Изцяло новият Законопроект за киберсигурността мина на първо четене в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Текстовете целят да подобрят и доверието на жителите и бизнеса в онлайн средата, както и да сътвори опция за по-пълноценно потребление опциите на цифровия свят – обществени медии, електронно държавно управление, електронно образование и електронно опазване на здравето.

С новия нормативен акт вносителите от Министерски съвет извършват уговорките на страната ни като член на Европейски Съюз да вкара в националното си законодателство ограничения за високо общо равнище на сигурност на мрежите и осведомителните системи в съюза. Необходимостта от нов закон е аргументирана с обстоятелството, че киберсигурността е регламентирана в редица закони, само че не е систематизирана и не дава отговор в цялостна степен на новите провокации. „ В изискванията на възходяща и необратима цифрова взаимозависимост, дефицитите в мрежовите осведомителни системи и неналичието на наредба за ефикасната отбрана на сигурността им водят до компрометиране на съществени услуги, прекъсване на действия и загуби “, аргументират се вносителите в претекстовете си.

С приемането на закона се цели съгласуваност сред институциите, както и правила за докладване на произшествия в киберсигурността, засягащи административните органи и доставчиците на цифрови услуги.

Законът планува и основаване нов орган - Национално единно звено за контакт, както и организацията на Националната система за киберсигурност. Поставят се и стандарти за сигурност, на които би трябвало да дават отговор осведомителните системи.

От опозицията не поддържаха законопроекта. „ Навлизането на осведомителните технологии във всички сфери на живота има двустранен темперамент. От една страна е изгодата от по-лесното прилагане и ръководство на разнообразни процеси, а от друга – отбраната на информационната инфраструктура и данните в системите “, акцентира Тодор Байчев от „ Българска социалистическа партия за България “.

Според него с оферти законопроект не се вземат решение съществени проблеми и не покрива всички уязвими точки в тази област. Тодор Байчев акцентира, че групата на „ Българска социалистическа партия за България “ ще се въздържи при гласуването и няма да поддържа законопроекта на първо четене. „ Така препоръчаният законопроект няма да създаде никакво потребно деяние, до момента в който не се сложи същинският въпрос за прозрачността, независимостта в софтуерния код. Докато това нещо не се случи, ние няма да можем да приказваме за каквато и да било киберсигурност “, аргументира се той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР