Изцяло нов предмет - Гражданско образование ще изучават гимназистите след

...
Изцяло нов предмет - Гражданско образование ще изучават гимназистите след
Коментари Харесай

Гражданско образование влиза в новите учебни програми

Изцяло нов предмет - " Гражданско обучение " ще учат гимназистите след две години. Той е залегнал в изцяло нови образователни стратегии за учениците в 11-и и 12-и клас по български език и по литература, математика, непознат език /немски, британски, френски, испански, италиански и руски/, физическо образование. Те са одобрени и преподаването по тях ще стартира от образователната 2020/2021 година, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката. С одобряването на тези стратегии се затваря цялостният цикъл за обезпечаване на образованието по общообразователна подготовка за учениците от първи до 12-и клас, разясняват от просветното министерство.

Новият предмет " Гражданското обучение " е ориентиран към образуване на политическа просвета и към практическа ориентировка на учениците за актуалната демократична страна, разделянето на управляващите и структурите и тяхното осмисляне. Гражданското обучение ще търси и по-високо развиване на гражданската среда в учебно заведение, която да бъде деен фактор за цялостното развиване на българското гражданско общество посредством включването в образователното наличие на тематики за политиката и демокрацията, правата и отговорностите, идентичността и разликите в обществото, властта и страната, стопанската система и световните проблеми. Като нови понятия в резултат на разискванията на програмата са добавени  медийна просветеност и омбудсман.

Новата стратегия по литература е направен след доста необятно и дълготрайно публично разискване, в против с специалисти от районните просветителни инспекторати и с над 1000 учители от цялата страна и с Асоциацията на учителите по български език и литература.

Задължителните текстове в нея са подредени по оферти на преподавателите хронологично в следните тематики - " Родното и непознатото ", " Любовта ", " Вярата и вярата ", " Трудът и творчеството ", " Миналото и паметта ", " Обществото и властта ", " Животът и гибелта ", " Природата " и " Изборът и раздвоението ". Дава се опция на учителите към всяка тематика да избират спомагателни текстове съгласно своите персонални визии и методически решения и съгласно равнището, ползите и желанията на учениците. По този метод, на процедура, не са налице създатели и творби, които да липсват или отпадат от стратегиите по литература, твърдят от МОН. И показват, че замяната на дадени текстове е подбудена от настояването на учителите за проучване на повече произведения от актуалната българска литература.

В окончателната стратегия по литература са включени нови творби. Стихотворението " Посвещение " на Петя Дубарова ще се учи в 12-и клас. Единадесетокласниците ще учат текста " Бай Ганьо публицист " на Алеко Константинов, като се дава опция на учителите да сортират спомагателни текстове, като да вземем за пример " Бай Ганьо прави избори ". Комедията на Станислав Стратиев " Балкански синдром " и " Ноев ковчег " на Йордан Радичков също са нови творби, както и " Крадецът на праскови " на Емилиян Станев, прецизират от министерството.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР