Изцяло електронни обществени поръчки в България ще има едва през

...
Изцяло електронни обществени поръчки в България ще има едва през
Коментари Харесай

Поръчките се очаква да станат електронни едва през 2021 г.

Изцяло електронни публични поръчки в България ще има едвам през 2021 година, се схваща от оповестения за публично разискване план за смяна в Закона за публичните поръчки. Срокът за това, подложен от Еврокомисията, е 18 октомври тази година, написа в. " Сега ".

Основна част от новите текстове са свързани точно с регламентиране на електронизацията на процеса и новите отговорности на възложителите. Модулите на електронната платформа е планувано да проработят поетапно в идващите три години. Това е следващото отсрочване да се вкара напълно електронен развой по обявяване на поръчки.

Тази система трябваше да е реалност от 1 юли 2017 година откакто през 2016 година бе разгласен конкурс за реализатор, само че процедурата бе обжалвана. През март 2017 година състезанието бе разгласен отначало, а поради забавената процедура Народното събрание удължи периода за въвеждане и потребление на електронната платформа до 18 октомври 2018 година, каквито са и дадените от Европейски Съюз крайни периоди.

Едва при започване на тази година бе определен реализатор - обединяване с водещ сътрудник държавната компания " Информационно обслужване ", което предложи да създаде и внедри системата за период от 36 месеца против 4.8 млн. лева без Данък добавена стойност.

Така от октомври 2018 година ще се електронизира единствено дребна част от стадиите на осъществяване на публични поръчки.

Едни от най-важните стадии, където са и най-големите проблеми - подборът на претендентите, оценяването на офертите и възлагането на поръчките, ще се случат поетапно през 2019 и 2020 година

Все отново се позволяват и редица изключения измежду публичните поръчки, които плануват да не се употребява централизираната електронна платформа. Такива са документите, съдържащи класифицирана информация. Допуска се министерства и държавни ведомства да употребяват и свои платформи, само че те би трябвало да дават отговор на тъкмо избрани условия за съгласуваност с националната платформа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР